• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
17°Bratislava

Pri Röszke dokončili plot, migranti čakajú na vstup

  • 22:01 14.09.2015
  • BUDAPEŠŤ
Pri Röszke dokončili plot, migranti čakajú na vstup

Maďarsko dokončilo v pondelok výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom, keď ostnatým drôtom prehradilo neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke, ktorým do krajiny prúdili tisíce utečencov a migrantov. Informovala o tom agentúra DPA.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Podľa agentúry Reuters však po uzavretí neoficiálneho priechodu umožňuje maďarská polícia malým skupinám utečencov cez železnú bránu na oficiálnom hraničnom priechode Horgos. Väčšina migrantov prichádzala do Maďarska cez srbskú hranicu práve pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora.

Takmer 200 migrantov čaká na srbskej strane juhomaďarského starého cestného hraničného priechodu Röszke na vstup na maďarské územie. Migranti vchádzajú bočnou bránou, naraz najviac desať ľudí. V okolí priechodu je rozmiestnených množstvo policajtov.

Odporúčame:

Nemci umiestnili utečencov do bývalého koncentračného tábora

Kto nepožiada o azyl, nie je podľa Kaliňáka utečenec

Slovensko bude vetovať závery o kvótach, vyhlásil Fico

Nemci začali kontrolovať hranice, zastavili vlaky z Rakúska


Policajný tlmočník hovoriaci po arabsky usmerňuje migrantov. Podvečer tam bolo pristavených 11 kĺbových autobusov pripravených na ich odvoz.

Podľa médií utečencov znova zadržia prevažne v neďalekom Segedíne alebo ešte v okolí tábora. Tak to bolo aj v sobotu večer, keď uniklo niekoľko sto ľudí, ktorých však polícia následne vrátila autobusmi do tábora Röszke na registráciu.

V okolí maďarsko-srbských hraníc je kvôli migračnej kríze uzatvorený aj vzdušný priestor. Zákaz lietania platí v zóne širokej 20 kilometrov do výšky 1350 metrov, informovala dnes agentúra MTI. Maďarský Národný úrad pre dopravu uviedol, že uvedený vzdušný priestor je uzatvorený od 10. septembra až do odvolania.

Zákaz lietania má zabezpečiť vzdušný priestor pre opatrenia a zásahy poriadkových a ozbrojených síl, záchranárov a Úradu pre ochranu proti katastrofám. Podobný zákaz platil v rokoch 2006 a 2012 pri plnení úloh protipovodňovej ochrany, pripomenul Národný úrad pre dopravu, podľa ktorého toto opatrenie nemá vplyv na medzinárodnú osobnú leteckú dopravu.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

DNES - 8:12Zahraničné

Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

DNES - 5:40Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.

Brusel protestuje proti zákazu Eurovízie týkajúcemu sa použitia vlajky EÚ

Brusel protestuje proti zákazu Eurovízie týkajúcemu sa použitia vlajky EÚ

DNES - 4:46Zahraničné

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas požiadal Európsku vysielaciu úniu o vysvetlenie, prečo počas finále pesničkovej súťaže Eurovízie zakázala mávať vlajkou eurobloku.

USA: Odvolanie Šojgua svedčí o Putinovom zúfalstve pokračovať v invázii

USA: Odvolanie Šojgua svedčí o Putinovom zúfalstve pokračovať v invázii

DNES - 4:00Zahraničné

Spojené štáty v pondelok vyhlásili, že zmena vo vedení ruského ministerstva obrany nariadená šéfom Kremľa Vladimirom Putinom svedčí o jeho zúfalstve pokračovať v invázii na Ukrajinu.

USA nepovažujú izraelské ťaženie v Pásme Gazy za genocídu Palestínčanov

USA nepovažujú izraelské ťaženie v Pásme Gazy za genocídu Palestínčanov

VČERA - 23:33Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjanie Palestínčanov v Pásme Gazy izraelskou armádou, ktorá vedie vojnu proti militantnému hnutiu Hamas, za genocídu.