• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
19°Bratislava

Nemci umiestnili utečencov do bývalého koncentračného tábora

  • 13:11 14.09.2015
  • BERLÍN
Nemci umiestnili utečencov do bývalého koncentračného tábora

Areál bývalého koncentračného tábora Buchenwald sa stal dočasným domovom pre utečencov. Umiestňovať ich tam začalo mesto Schwerte ležiace v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala agentúra APA s odvolaním sa na izraelský spravodajský portál Ynet.

Mesto sa rozhodlo, že v niekdajšom strážnom baraku, ktorý sa ako jediný zachoval, ubytuje 21 utečencov. Tento krok zvažovalo napriek kritike už v januári. Jeho starosta Heinrich Böckelühr ho vtedy obhajoval ako "primeraný".

VŠETKO O UTEČENCOCH

Sociálnodemokratická krajinská premiérka Hannelore Kraftová po rokovaní so zástupcami židovských organizácií na predstaviteľov mesta apelovala, aby spomínaný zámer neuskutočnili. Kritizovali ho aj historici a ďalšie organizácie. Do Buchenwaldu deportovali počas druhej svetovej vojny okolo 250 000 Židov z celej Európy. Za jeho bránami zahynulo vyše 56 500 ľudí.

Dvadsaťročný utečenec z Eritrey, ktorého umiestnili v bývalom koncentračnom tábore, portálu Ynet povedal, že nemá problém s minulosťou budovy. Žena, ktorá ušla z Alžírska a v Buchenwalde býva viac ako týždeň, uviedla: "Je tu dobre. Mnoho iní nemajú ani to."

Odporúčame:

Nemci začali kontrolovať hranice, zastavili vlaky z Rakúska


Vicekancelár Gabriel očakáva za rok milión utečencov

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel dnes vyjadril očakávanie, že v priebehu tohto roka príde do krajiny až milión utečencov. "Mnohé nasvedčuje tomu, že v tomto roku neprijmeme 800-tisíc utečencov, ako to predpovedalo spolkové ministerstvo vnútra, ale milión," uviedol šéf nemeckých sociálnych demokratov z SPD v liste členom svojej strany, ku ktorému sa dostala tlačová agentúra DPA.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzitým prostredníctvom svojho hovorcu odkázala, že aj po príleve desaťtisícov utečencov za posledných niekoľko dní je naďalej presvedčená, že Nemecko situáciu zvládne. "Naďalej platí: zvládneme to... Avšak nikto nepovedal, že to zvládneme zo dňa na deň," povedal hovorca vlády Steffen Seibert novinárom v Berlíne.

Vláda podľa neho koná vždy tak, ako si to vyžaduje situácia - v nedeľu tak bolo potrebné oznámenie o dočasnom zavedení hraničných kontrol. Tie však nič nemenia na tom, že Nemecko si svoje humanitárne úlohy plní. Neplatí, že by Merkelová otvorením Nemecka pre utečencov mala spoluvinu na príleve azylantov, a nie je pravdou ani to, že kontroly sú obratom o 180 stupňov, dodal Seibert.

Prísnejšie hraničné kontroly sú potrebné

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann v pondelok uviedol, že hraničné kontroly v jeho spolkovej krajine by mali trvať najmenej niekoľko týždňov. Prísnejšie kontroly sú podľa neho potrebné, pretože cez hranicu prechádza mnoho ľudí, ktorí nie sú skutočnými utečencami. "V posledných dňoch sa rozchýrilo, že sa dá uspieť, keď každý tvrdí, že je Sýrčan," povedal Herrmann pre bavorský rozhlas s tým, že cieľom opatrení na hraniciach je zaistiť bezpečnosť Nemecka a zabrániť chaosu.

Nemecko zaviedlo v nedeľu dočasné hraničné kontroly s cieľom spomaliť prílev migrantov do krajiny najmä smerom z Rakúska. Hovorca spolkovej polície dopoludnia informoval, že odvtedy len pri meste Passau zadržali 30 prevádzačov. Na diaľnici A3 podľa neho kontrolujú všetky vozidlá na parkovisku asi desať kilometrov za rakúskou hranicou. Vodiči sa tam musia pripraviť na približne hodinové zdržanie. Kontroly sa týkajú aj vyše desiatky ďalších bývalých hraničných priechodov v oblasti Passau.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt po obnovení železničnej dopravy medzi Nemeckom a Rakúskom povedal, že spolková vláda v Berlíne nemôže vylúčiť ďalšie dopravné obmedzenia v najbližších dňoch a týždňoch. "Dnes ešte nemožno povedať, že to bolo posledné opatrenie, ktoré bolo potrebné urobiť," uviedol Dobrindt.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

DNES - 10:33Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní.

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

DNES - 10:24Zahraničné

Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd.

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

DNES - 8:12Zahraničné

Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

DNES - 5:40Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.

Brusel protestuje proti zákazu Eurovízie týkajúcemu sa použitia vlajky EÚ

Brusel protestuje proti zákazu Eurovízie týkajúcemu sa použitia vlajky EÚ

DNES - 4:46Zahraničné

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas požiadal Európsku vysielaciu úniu o vysvetlenie, prečo počas finále pesničkovej súťaže Eurovízie zakázala mávať vlajkou eurobloku.