• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
10°Bratislava

Rakúsko zatvorilo hranice, migranti sa tam vybrali pešo

  • 15:06 05.09.2015
  • BUDAPEŠŤ
Rakúsko zatvorilo hranice, migranti sa tam vybrali pešo

Z budapeštianskej Východnej stanice sa v sobotu vydalo na cestu pešo do Rakúska ďalších niekoľko stoviek migrantov. Podľa odhadov ich môže byť až 500, informovala agentúra MTI. Podľa servera Index.hu ide zrejme o ilegálnych migrantov, ktorí vlakom pricestovali do Budapešti zo zberného tábora v Debrecíne a ktorých od Východnej stanice poslali preč.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Pochod zatiaľ nespôsobuje problémy v hlavnom meste, migranti idú niekde po chodníku, inde po vozovke. Obmedzenia v premávke boli nutné iba na trase po Rákócziho ceste a na Ulici Lajosa Kossutha.

Bicske opustili ďalší utečenci

Maďarská polícia nariadila stovkám migrantov kráčajúcim v odstavnom pruhu opustiť diaľnicu M1, informoval agentúru MTI šéf polície Károly Papp. Podľa jeho vyjadrenia sú pravidlá cestnej premávky jednoznačné: chodec nemôže ísť po diaľnici. Papp novinárom v Budapešti potvrdil, že oproti piatku, kedy bol uzatvorením časti diaľnice umožnený prechod po nej, sa postoj policajtov v tejto otázke zmenil.

Zdôraznil, že na opustenie diaľnice v záujme bezpečnosti vyzvali aj skupinu 150 migrantov na 39. diaľničnom kilometri. Minister vnútra Sándor Pintér pripomenul, že prisťahovalci sú čoraz agresívnejší. Napriek tomu sa prisťahovalecký úrad a príslušníci polície správajú zdržanlivo.

Pešo smerom do Rakúska sa v sobotu vydalo aj takmer 250 migrantov zo zberného tábora v maďarskom meste Bicske, ktoré leží 36 kilometrov západne od Budapešti. Cudzinci kráčajú v odstavnom pruhu diaľnice M1, uviedla agentúra MTI.

V dave sú okrem mužov aj ženy a deti. Ako povedali, chcú ísť do Nemecka, avšak ich krátkodobým cieľom je rakúske hlavné mesto Viedeň. Premávku na diaľnici polícia nezastavila, pochod zabezpečuje desať policajných vozidiel.

Rakúšania zatvorili hranice

Rakúska polícia v sobotu ráno na hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf zastavila premávku smerom do Rakúska kvôli migrantom idúcim pešo a autá obracia späť, informovala agentúra MTI.

Autá z kolóny pred Hegyeshalmom sa musia otočiť pri 172. kilometri. Maďarská polícia na svojej internetovej stránke odporučila vodičom smerujúcim do Rakúska obchádzku v smere na Rajku cez Bratislavu, prípadne aby použili štátnu cestu č. 85 k mestu Šopron.

Maďarská vláda o príčinách uzatvorenia priechodu rokuje s rakúskou stranou, uviedol v sobotu minister riadiaci úrad vlády János Lázár, podľa ktorého ide o nepochopiteľný krok, pretože pešo sa presúvajúci migranti nebránia v cestnej premávke. V maďarskej verejnoprávnej televízii Lázár uviedol, že burgenlandská polícia nedostala jasné inštrukcie, preto priechod uzatvorila. Následkom toho vznikla kolóna dlhá až 30 kilometrov.

Odporúčame:

Za utečeneckú drámu je zodpovedná Únia, obviňuje ju Maďarsko

Rakúsko zaplavujú migranti z Maďarska, odvážajú ich vlaky

Ak Nemci prijmú Sýrčanov, Česi a Slováci vypravia vlaky

V Budapešti zrušili vlaky, migranti vyrazili do Rakúska pešo

Premiér Fico mimoriadne rokuje s V4 o utečeneckej kríze

Vlaky EuroCity idúce cez Slovensko kvôli migrantom meškajú


Minister dodal, že zo zberného tábora vo Vámosszabadi na severe krajiny smeruje k rakúskym hraniciam 200 migrantov. "Rakúske štátne orgány sa musia rozhodnúť, čo urobia," zdôraznil. Lázár na novinársku otázku týkajúcu sa vzťahu Maďarska s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou odpovedal, že je to naďalej spojenecký a úplne konštruktívny vzťah. "Domnievam sa, že nemecká vláda uznala, že vyhlásenie vyzývajúce migrantov zdržujúcich sa v Maďarsku, aby išli do Nemecka, nebolo presné," dodal.

Maďarsko podľa jeho slov aj naďalej splní svoje schengenské záväzky, pretože v opačnom prípade ho zo Schengenu vynechajú. Lázár označil za prioritu čo najskoršie dostavanie zábran na hraniciach so Srbskom, o čom bude rokovať v pondelok aj národnobezpečnostný kabinet.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

DNES - 6:04Zahraničné

Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.