• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
11°Bratislava

Za utečeneckú drámu je zodpovedná Únia, obviňuje ju Maďarsko

  • 15:16 05.09.2015
  • LUXEMBURG
Za utečeneckú drámu je zodpovedná Únia, obviňuje ju Maďarsko

Maďarsko viní Európsku úniu za dramatický vývoj utečeneckej krízy. "To, čo sa stalo v Maďarsku od včerajšieho (piatkového) večera, je výsledkom dvoch vecí: po prvé - zlyhania migračnej politiky Európskej únie, po druhé - série nezodpovedných vyhlásení európskych politikov," vyhlásil v sobotu v Luxemburgu, kde sa konalo dvojdňové neformálne zasadanie ministrov zahraničných vecí EÚ, šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjartó, ktorého citovala agentúra APA.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Migranti sú čoraz agresívnejší

Szijjartó ubezpečil, že Maďarsko bude aj naďalej konať v súlade s európskymi pravidlami o Schengenskom priestore, Dublinskou dohodou a agentúrou Frontex. Všetkých viac ako 4000 utečencov, ktorých v noci na sobotu prepravili do Rakúska, bolo registrovaných. Migranti v Maďarsku boli podľa ministra čoraz agresívnejší a odmietali registráciu v podobe odoberania odtlačkov prstov a zhotovenia fotografií a nechceli ísť ani do utečeneckých centier.

"Nastala mimoriadna situácia. To je dôvod, prečo sme sa rozhodli poslať autobusy na hranicu s Rakúskom, kam chceli ísť," konštatoval Szijjartó. Je dôležité, aby EÚ účinne chránila svoje vonkajšie hranice. Maďarsko preto sprísnilo zákony a kto poškodí hraničný plot so Srbskom, hrozí mu trest odňatia slobody, dodal Szijjartó.

Lajčák o žiadnom koridore do Nemecka nevie

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák varoval v sobotu v Luxemburgu pred lievikovým efektom, ktorý môže vyvolať súčasný prúd utečencov prichádzajúcich do EÚ. Podľa agentúry APA Lajčák zdôraznil, že nie je proti kvótam na prerozdelenie utečencov. "Ja len hovorím, že musíme byť opatrní. Toto nie je svojvoľné byrokratické rozhodnutie," povedal.

Slovensko chce určite byť súčasťou riešenia. "Ako však môžeme diskutovať o kvótach, keď máme obrovský nápor utečencov? Nevieme, o akých číslach hovoríme," pripomenul Lajčák. Slovensko chce podľa neho komplexnú diskusiu o dôvodoch utečeneckej krízy, ochrane hraníc a likvidácii sietí prevádzačov. Šéf slovenskej diplomacie zároveň poprel informácie, že Slovensko požadovalo pre utečencov koridor do Nemecka. "V slovenskej vláde sme o koridore nikdy nediskutovali," konštatoval Lajčák.

Server Novinky.cz v piatok informoval, že ak by Nemecko prejavilo záujem prijať všetkých sýrskych migrantov, Česká republika a Slovensko pripravia vlakový koridor na ich presun z Maďarska. Podľa neho sa na tom zhodli na stretnutí v Prahe ministri vnútra ČR a SR Milan Chovanec a Robert Kaliňák.

Odporúčame:

Rakúsko zatvorilo hranice, migranti sa tam vybrali pešo

Rakúsko zaplavujú migranti z Maďarska, odvážajú ich vlaky

Ak Nemci prijmú Sýrčanov, Česi a Slováci vypravia vlaky

V Budapešti zrušili vlaky, migranti vyrazili do Rakúska pešo

Premiér Fico mimoriadne rokuje s V4 o utečeneckej kríze

Vlaky EuroCity idúce cez Slovensko kvôli migrantom meškajú


Ministri požadujú pre utečencov mimoriadny summit EÚ

Lajčák v sobotu po skončení zasadania v Luxemburgu vyhlásil, že pribúdajú aj požiadavky na usporiadanie mimoriadneho summitu EÚ k riešeniu utečeneckej krízy. "Mnohí ministri žiadali predsunutie summitu EÚ z polovice októbra alebo mimoriadny summit," citovala Lajčáka agentúra APA.

Diskusia ministrov zahraničných vecí EÚ sa podľa neho netýkala rozdelenia utečencov podľa kvót. Nedávne udalosti na rakúsko-maďarských hraniciach sú argumentom proti takémuto riešeniu. "Nemôžete nútiť ľudí zostať v krajine, v ktorej nechcú byť. Ak to urobíte, porušíte európske pravidlá. Ak to neurobíte, presunú sa do svojej európskej cieľovej krajiny. Musíme byť úprimní," konštatoval Lajčák.

Minister žiada obnovenie schengenského systému. Kým sa neskončí nával migrantov, môže EÚ urobiť len málo. Lajčák sa neobáva toho, že by Schengen skolaboval. Táto kríza by sa nemala vnímať len z humanitárneho, ale aj z ekonomického, sociálneho a bezpečnostného hľadiska. "Nemali by sme klamať sami seba. Nesmieme si myslieť, že to môžeme vybaviť kvótami a problém potom zmizne. Maďari to skúsili a vidíte výsledok," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Čo najskorší summit EÚ požaduje aj Lajčákov nemecký rezortný partner Frank-Walter Steinmeier. Ten navrhuje, aby sa uskutočnil už začiatkom októbra. Vrcholnú schôdzku by podľa neho mohli pripraviť šéfovia rezortov diplomacií a vnútra EÚ na ďalšom mimoriadnom stretnutí.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.

Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom, zomrelo osem ľudí

Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom, zomrelo osem ľudí

VČERA - 20:10Zahraničné

Osem ľudí zahynulo a približne 40 sa zranilo v utorok pri zrážke autobusu s veľkým osobným autom pri meste Orlando v americkom štáte Florida.

Putin vymenoval niekdajšieho tajomníka bezpečnostnej rady za svojho poradcu

Putin vymenoval niekdajšieho tajomníka bezpečnostnej rady za svojho poradcu

VČERA - 13:31Zahraničné

Ruský prezident Vladmir Putin vymenoval v utorok niekdajšieho dlhoročného tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaja Patruševa za svojho prezidentského poradcu v oblasti lodiarstva.

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

VČERA - 12:54Zahraničné

Ministri členských krajín Európskej únie v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže masívne prepracovanie doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku.

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

VČERA - 12:41Zahraničné

Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní, tvrdí český prezident.