• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
22°Bratislava

Nie všetko patrí do chladničky: Prečítajte si, ako skladovať potraviny správne

  • 13:11 21.08.2015
  • Bratislava
Nie všetko patrí do chladničky: Prečítajte si, ako skladovať potraviny správne

Veľa ľudí skladuje väčšinu potravín v chladničke v nádeji, že takto predĺžia ich životnosť. Niektoré suroviny ale takýmto spôsobom môžeme znehodnotiť. Pozrime sa na to, ako sa vlastne konkrétne potraviny majú uskladniť, aby vydržali čo najdlhšie.

Dni, ktoré uvádzame, sú orientačné a môžu sa odlišovať podľa odrody potravín a chladu či vlhkosti prostredia.

Ovocie (dozreté)

  • Jablká – V zásuvke chladničky vydržia 3 týždne, nezabalené.
  • Avokádo – Ak je zrelé, skladujte v zásuvke chladničky, svoju kvalitu si uchová 3-5 dní, nezabalené.
  • Banány – Mimo chladničky vydržia zrelé banány 3- 5 dní, nezabalené.
  • Jahody, černice a maliny – V zásuvke chladničky ich môžete skladovať 3 – 5 dní, nezabalené.
  • Hrozno – Skladujte v uzatvárateľnom plastovom vrecku, v zásuvke chladničky. Vydrží týždeň.
  • Hrušky – Mimo chladničky sa nepokazia 4-5 dní, nezabalené.
  • Slivky a broskyne – Môžete nechať dozrieť mimo chladničky, potom skladovať v zásuvke, po dozretí si uchovajú kvalitu 5 dní, nezabalené.
  • Citrusy – Na poličke v chladničke vydržia 2 týždne, po rozkrojení ich zabaľte do vrecka a vydržia 2-4 dni.

Zelenina (v zrelom stave)

  • Paradajky – Mimo chladničky vydržia 5 dní, nezabalené.
  • Paprika – Ak ich zabalíte do vrecka a uskladníte na poličke v chladničke, uchovajú si čerstvosť zhruba týždeň.
  • Špargľa – Jej konce namočte do pohára vody, vrch zľahka prikryte plastovým vreckom, skladujte na poličke v chladničke. Takto vydrží 4 dni.
  • Brokolica – Skladujte ju v zásuvke chladničky a zatočte ju do fólie na potraviny. Takto ju uchováte 5 dní. To isté platí aj pre kapustu.
  • Červená repa – Zabalená v plastovej uzatvárateľnej fólii na poličke v chladničke si uchová svoju kvalitu 2 týždne.
  • Mrkva – V plastovej fólii nestratí kvalitu 3 týždne, skladujte u v zásuvke chladničky.
  • Uhorka – V plastovom obale uskladnená v zásuvke chladničky vydrží týždeň.
  • Zázvor – Na poličke v chladničke vydrží nezabalený mesiac. Po rozrezaní ho uskladnite do plastového uzatvárateľného vrecka, takto v chladničke vydrží 1 – 2 týždne.
  • Cibuľa – V tmavom priestore, napríklad vo vetranej špajzi, sa nepokazí zhruba mesiac, nezabalená. Po rozkrojení ju skladujte mimo iných potravín a zeleniny. Rozkrojená cibuľa priťahuje baktérie, uskladnite ju teda v uzatvárateľnom plastovom vrecku.
  • Zemiaky – Skladujte v tmavej špajzi, najlepšie v papierovom vrecku, takto vydržia 1 – 2 mesiace.
  • Hríby – Skladujte v papierovom vrecku v zásuvke chladničky. Kvalitu si uchovajú 3 – 5 dní.
  • Cesnak – V tmavej špajzi vydrží zhruba 2 mesiace, nezabalený.

Mäso, ryby a vajíčka

  • Surová ryba – Zabalená do vrecúška nestratí v mraziaku kvalitu až 3 – 6 mesiacov.
  • Údená ryba – V obale, ktorý neprepúšťa vzduch, vydrží 2 týždne - po otvorení zhruba 5 dní. Skladujte na poličke v chladničke.
  • Hydina – Po zakúpení by ste ju mali spotrebovať do 4 dní, ak ju skladujete v chladničke. V mraziaku vydrží 3 – 6 mesiacov.
  • Šunka – V originálnom obale vydrží v chladničke zhruba 2 týždne, po otvorení by ste ju mali spotrebovať do jedného týždňa.
  • Vajíčka – Minimálna trvanlivosť by mala byť 2 týždne, riaďte sa ale aj dátumom spotreby na balení.

Bylinky (čerstvé)

  • Bazalka – Spodok namočte do pohára s vodou, vrch ľahko pokryte vrecúškom. Skladujte mimo chladničky a uchováte ho aspoň 5 dní. Rovnaký spôsob môžete aplikovať aj na koriander.
  • Tymián – Obtočte potravinovou fóliou a skladujte na poličke v chladničke. Takto by si mal zachovať čerstvosť 10 – 12 dní.
  • Pažítka – Spodnú časť obmotajte mokrou vreckovkou a vrch jemne zabaľte do vrecúška. Skladujte na poličke chladničky, vydrží 5 dní.

Čítajte: Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie?

Ak nechcete používať fólie alebo vrecúška, vhodnou alternatívou na skladovanie potravín sú aj uzatvárateľné plastové boxy alebo alobal, ktoré taktiež predĺžia životnosť potravín. A ako ich skladujete vy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Zdroj: Info.sk, DK, buzzfeed.com, dailymail.co.uk, eatbydate.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.