• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Vaječné škrupiny pre lepšie vstrebávanie vápnika

  • 19:38 19.08.2015
  • Bratislava
Vaječné škrupiny pre lepšie vstrebávanie vápnika

Už ste možno počuli od úspešných záhradníkov, že drvené vaječné škrupiny v pôde dokážu pomôcť rastlinám pri vstrebávaní vápnika. Zároveň pomáhajú odpudzovať škodcov. No mohli by mať rovnaký prospech pre človeka? Odpoveď je áno.

Výskum ukázal, že konzumácia vaječných škrupín môže pomôcť hladinám vápnika, rovnako ako u rastlín.

Výhody konzumácie vaječných škrupín

Osteoporóza je degeneratívne ochorenie, ktoré znižuje hustotu kostí, čo vedie k množstvu problémov, vrátane zlomenín. Ženy sú náchylnejšie k osteoporóze, no je to časté ochorenie aj u mužov. Hoci osteoporóza prevláda u ľudí nad 60 rokov, je možné jej predísť udržiavaním správnej kostnej hmoty v mladšom veku.

Čítajte: Je to omyl, že pacient s osteoporózou sa nemá hýbať

Ako teda môžu vaječné škrupiny pomôcť? Jedna škrupina obsahuje dvojnásobné množstvo odporúčanej dennej dávky vápnika. Bez správneho množstva vápnika v krvnom riečisku si vaše telo začne požičiavať vápnik od kostí, aby boli zachované zdravé bunky.

Štúdia Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch ukázala, že užívanie práškových škrupín znižuje bolesti u mnohých žien s osteoporózou. Pomáha tiež kĺbom a spomaľuje úbytok kostnej hmoty.

Vaječné škrupiny namiesto vitamínových doplnkov

Prečo vápnik z vitamínových doplnkov nemôže stačiť? Dospelá žena vo veku 19-50 rokov, by mala dostať asi 1000 mg vápnika denne, pričom vo veku 51 rokov by to malo byť až 1 200mg. Mnoho vitamínových doplnkov neobsahuje dostatok vápnika.

Čítajte: Sedem využití vaječných škrupín

Okrem toho bolo preukázané, že telo môže ľahšie absorbovať vápnik prostredníctvom potravín, než z doplnkov stravy. Vaše telo nemusí využívať všetko, čo vitamínový doplnok ponúka. Preto môžu byť škrupiny skvelý spôsob, ako získať dostatok vápnika.

Ako konzumovať vaječné škrupiny

Pre vaše telo je ľahšie čerpať vápnik z vaječných škrupín v práškovej forme. Najprv ich však musíte variť vo vode po dobu asi 5 minút. To by malo zabiť baktérie na šrupinách, no pre úplnú bezpečnosť je potrebné ich aj upiecť. Dajte ich preto na plech na pečenie a pečte ich v rúre vyhriatej na 200 stupňov po dobu 15 minút. Potom ich rozomeľte napríklad v mlynčeku na kávu a váš prášok je hotový. Môžete ho pridávať do cesta, cestovín, ovsenej kaše, cereálií, smoothie, pričom by nemal meniť pôvodnú chuť jedla.

Video: Pozrite si návod na spracovanie škrupín

Zdroj: info.sk, TM, webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, Foto: pexels.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.