• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
11°Bratislava

Grécky parlament schválil dohodu, napätie v Syrize rastie

  • 16:48 14.08.2015
  • ATÉNY
Grécky parlament schválil dohodu, napätie v Syrize rastie

Grécky parlament schválil vo štvrtok návrh dohody s veriteľmi o treťom záchrannom úvere vo výške 85 miliárd eur vďaka hlasom opozičných poslancov, keďže časť zákonodarcov vládnej strany Syriza bola proti. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

VŠETKO O SITUÁCII V GRÉCKU

Premiér Alexis Tsipras tak pretlačil kľúčovú dohodu cez parlament len pár hodín pred schôdzou ministrov financií eurozóny. Hlasovanie však odhalilo hlboký rozkol v ľavicovej vládnej strane Syriza.

Štvrtkovému hlasovaniu predchádzala búrlivá rozprava, ktorá trvala celú noc. Tsiprasovi sa síce v 300-člennom parlamente podarilo získať potrebnú nadpolovičnú väčšinu 151 hlasov, ale čelí rebélii vo vlastnej strane. Radikálne krídlo Syrizy dohodu totiž odmieta a označuje ju za kapituláciu pred veriteľmi. Grécko však nemá na výber, potrebuje peniaze na chod štátu i úhradu dlhov a nedokáže si ich zohnať na trhu.

Odporúčame:

Grécko prekonalo cieľ, rozpočet zaznamenal primárny prebytok

Nemecko je za záchranu Grécka, má však stále veľa otázok

Grécko drží financie nad vodou, predalo pokladničné poukážky

Grécke banky čakajú testy, pomoc získajú v špeciálnom režime

Grécko chce sprivatizovať majetok za miliardy eur

Tsipras chce, aby parlament schválil dohodu pred hlasovaním

Atény zažehnali hrozbu Grexitu, MMF pripomína nereálne ciele


Šéf Eurogroup privítal schválenie balíčka

Šéf skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup)´Jeroen Dijsselbloem privítal schválenie balíka pomoci v gréckom parlamente. Zároveň však upozornil, že tento balík musia ešte potvrdiť krajiny eurozóny. O ďalšej pomoci Grécku v piatok v Bruseli rokujú ministri financií členských štátov eurozóny.

V prípade odsúhlasenia tretieho úverového programu budú môcť Atény k 20. augustu uhradiť Európskej centrálnej banke (ECB) dlžnú čiastku 3,2 miliardy eur. Ministri podľa šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema potrebujú mať istotu, že Grécko uskutoční to, čo prisľúbilo. Skepticizmus sa ozýva predovšetkým z Nemecka.

Slovensko má obavy, či Gréci zavedú reformy

Slovenský minister financií Peter Kažimír uviedol, že Slovensko neposkytne Grécku žiadne ďalšie peniaze ani záruky. Ako upozornil, aktuálna pomoc pre Grécko ide už z trvalého eurovalu. "Trvalý euroval funguje ako fond, do ktorého sme zaplatili svoje podiely už v minulosti," povedal Kažimír novinárom pri príchode. Zdôraznil, že pomoc Grécku nebude mať dopad na slovenské verejné financie.

Podľa agentúry Reuters možno očakávať, že ministri úverovú dohodu v objeme 85 miliárd eur schvália. Kažimír bol vo vyhliadkach opatrnejší. "Môže to skončiť dohodou, je to tak 50:50," povedal. Slovensko má podľa neho stále isté obavy, či sa Grékom podarí zaviesť všetky reformy. Vláda v Aténach mala totiž ťažkosti presadiť zmeny v legislatíve a opäť sa v Grécku hovorí o možnosti predčasných volieb.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomáš hovorí o spravodlivých 13. dôchodkoch, Majerskému chýba adresnosť

Tomáš hovorí o spravodlivých 13. dôchodkoch, Majerskému chýba adresnosť

VČERA - 14:38Ekonomické

Trináste dôchodky sú podľa ministra práce nastavené spravodlivo, keďže starobní dôchodcovia dostanú rovnakú sumu bez ohľadu na to, akú majú výšku dôchodku.

Slováci pri nákupe odevov stále uprednostňujú kamenné predajne

Slováci pri nákupe odevov stále uprednostňujú kamenné predajne

VČERA - 10:02Ekonomické

Väčšina Slovákov pri nákupe odevov stále dáva prednosť kamenným predajniam.

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

11:35 11.05.2024Ekonomické

Takmer 80 % žien po príchode domov čakajú ďalšie neodkladné povinnosti súvisiace s domácnosťou a starostlivosťou o deti. Z mužov sa k neplatenej práci v domácnosti hlási necelých 17 % a ďalších 43 % čiastočne.

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

17:57 10.05.2024Ekonomické

Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

16:36 10.05.2024Ekonomické

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok schválenej legislatívy.