• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Grécko prekonalo cieľ, rozpočet zaznamenal primárny prebytok

  • 12:51 13.08.2015
  • ATÉNY
Grécko prekonalo cieľ, rozpočet zaznamenal primárny prebytok

Grécko zaznamenalo primárny prebytok rozpočtu centrálnej vlády v období od januára do júla vo výške 3,53 miliardy eur. Krajine sa tak podarilo prekonať stanovený cieľ, ktorý bol na úrovni 2,98 miliardy eur. Vyplýva to zo štvrtkových údajov gréckeho ministerstva financií.

VŠETKO O SITUÁCII V GRÉCKU

Daňové príjmy krajiny sa dostali na 26,7 miliardy eur. Cieľová hodnota však bola na úrovni 30,8 miliardy eur. Verejné výdavky dosiahli 27,7 miliardy eur. Cieľová výška výdavkov pritom bola o 4,4 miliardy eur vyššia. Rozpočet centrálnej vlády nezahŕňa rozpočty samospráv a rozpočty organizácií sociálneho zabezpečenia. Tieto údaje sa líšia od tých, ktoré sledujú medzinárodní veritelia krajiny.

HDP krajiny vzrástol

Ekonomika krajin v druhom štvrťroku prekvapujúco obnovila medzikvartálny rast napriek tomu, že v tom čase boli v slepej uličke rokovania so zahraničnými veriteľmi a hrozilo, že krajina odíde z eurozóny. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil grécky štatistický úrad ELSTAT.

Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka podľa sezónne upravených údajov počas apríla až júna posilnil o 0,8 percenta. Údaje o vývoji HDP v prvom štvrťroku úrad revidoval smerom nahor. Pôvode sa odhadovalo, že ekonomika krajiny za január až marec klesla o 0,2 percenta, ale podľa revidovaných údajov stagnovala.

Odporúčame:

Nemecko je za záchranu Grécka, má však stále veľa otázok

Grécko drží financie nad vodou, predalo pokladničné poukážky

Grécke banky čakajú testy, pomoc získajú v špeciálnom režime

Grécko chce sprivatizovať majetok za miliardy eur

Tsipras chce, aby parlament schválil dohodu pred hlasovaním

Atény zažehnali hrozbu Grexitu, MMF pripomína nereálne ciele


Rast gréckej ekonomiky prekvapuje

Predbežný odhad hospodárskeho rastu Grécka za druhý štvrťrok je lepší v porovnaní s očakávaním analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že ekonomika krajiny medzikvartálne o 0,8 percenta oslabí. Medziročne sa hospodárstvo Grécka v druhom štvrťroku podľa predbežného odhadu zväčšilo o 1,4 percenta. V období januára až marca podľa revidovaných údajov medziročne vzrástlo o 0,5 percenta.

"Niektoré ekonomické ukazovatele v druhom štvrťroku vrátane spotreby, priemyselnej produkcie a turizmu prejavili určitú odolnosť," povedal Nikos Magginas, ekonóm National Bank. "To vysvetľuje prekvapujúci údaj o HDP za druhý štvrťrok," dodal. Základný scenár vývoja ekonomiky Grécka, na základe ktorého sa Atény dohodli so zahraničnými veriteľmi na podmienkach novej núdzovej pomoci, ráta s tým, že HDP krajiny sa v tomto roku zmenší o 2,1 až 2,3 percenta.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

VČERA - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

VČERA - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

VČERA - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

18:27 05.05.2024Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.