• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
22°Bratislava

Atény zažehnali hrozbu Grexitu, MMF pripomína nereálne ciele

  • 15:05 11.08.2015
  • ATÉNY
Atény zažehnali hrozbu Grexitu, MMF pripomína nereálne ciele

Grécko sa s veriteľmi v utorok dohodlo na novom balíku pomoci. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva financií. Dohoda odvráti bankrot Grécka a udrží krajinu v eurozóne. "Dosiahli sme dohodu. Teraz sa diskutuje o malých detailoch," povedal predstaviteľ ministerstva financií po nočných rokovaniach medzi Gréckom a veriteľmi.

VŠETKO O SITUÁCII V GRÉCKU

Dohoda s veriteľmi sa uzavrela v noci

Už skôr počas noci sa Grécko s medzinárodnými veriteľmi dohodlo na konečných rozpočtových cieľoch, ktoré určujú výšku primárneho rozpočtového prebytku od roku 2016. Rozpočtové ciele počítajú s primárnym prebytkom v roku 2015 vo výške 0,25 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

V roku 2016 by prebytok primárneho rozpočtu mal dosiahnuť 0,5 percenta HDP, v roku 2017 by mal byť vo výške 1,75 percenta HDP a v roku 2018 by mal byť vo výške 3,5 percenta HDP. "Ciele pre primárny prebytok rozpočtu sú hotové," povedal jeden z predstaviteľov. "Dohodli sme sa aj na nových opatreniach pre roky 2015 a 2016," dodal.

Odporúčame:

Grécko má na dosah miliardy, dohoda je na spadnutie

Diskusie s Gréckom napredujú, Nemci sú za preklenovací úver

Fínsku dochádza trpezlivosť, nechce pomôcť Grécku


MMF varuje pred navýšením balíka pomoci

Medzinárodný menový fond (MMF) si myslí, že medzinárodní veritelia Grécka budú musieť navýšiť tretí balík pomoci na 90 miliárd eur. V pondelok o tom informoval denník Handelsblatt, ktorý sa odvolal na zdroje z diplomatických kruhov EÚ.

Podľa denníka je MMF presvedčený, že nárast objemu pomoci je nevyhnutný vzhľadom na recesiu v Grécku. Podľa očakávaní by grécka ekonomika mala oslabiť v tomto roku o 2,1 až 2,3 percenta.

Doteraz sa hovorilo o tom, že Grécko rokuje o balíku pomoci v hodnote do 86 miliárd eur. Podľa dostupných informácií existuje medzi MMF a európskymi partnermi Grécka spor týkajúci sa výšky pomoci. MMF taktiež považuje cieľ Grécka dosiahnuť primárny prebytok vo výške 3,5 percent HDP do roku 2018 za nereálny.

Grécko dostane 85 miliárd eur počas troch rokov

Grécko má zabezpečené financovanie z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu v hodnote približne 85 miliárd eur na nasledujúce tri roky. Uviedol to v utorok úradník gréckeho ministerstva financií. Grécke banky by mali "okamžite" dostať 10 miliárd eur a byť rekapitalizované do konca roka, povedal pre agentúru Reuters úradník pod podmienkou zachovania anonymity.

Inštitúcie a grécke úrady uzavreli dohodu na technickej úrovni a teraz ešte musí byť schválená v parlamente. Grécki úradníci oznámili, že v stredu alebo vo štvrtok by mohla byť dohoda ratifikovaná parlamentom. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa vo štvrtok bude rozprávať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandeom, povedala hovorkyňa komisie Annika Breidhardtová.

Potom v piatok si ministri financií krajín eurozóny prezrú dohodu. "Európska únia opäť raz robí veľkú stávku. Dúfajme, že táto stávka raz a navždy pomôže vrátiť veci naspäť do normálu," povedal španielsky premiér Mariano Rajoy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

VČERA - 18:27Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.

V koalícii nie sú podľa Danka žiadne hádky, Gröhling hovorí o jej kríze

V koalícii nie sú podľa Danka žiadne hádky, Gröhling hovorí o jej kríze

VČERA - 13:47Ekonomické

V koalícii nie sú žiadne hádky a neexistuje žiadny spor medzi SNS a Hlasom-SD. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal podpredseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko.

ADSS: Úspory v 2. pilieri sa doteraz zhodnotili o necelé dve miliardy eur

ADSS: Úspory v 2. pilieri sa doteraz zhodnotili o necelé dve miliardy eur

VČERA - 9:46Ekonomické

Od roku 2005 do konca roka 2023 správcovia v druhom dôchodkovom pilieri zhodnotili príspevky sporiteľov o necelé dve miliardy eur.

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.