• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Nehazardujte so svojím tlakom!

  • 7:45 28.07.2015
  • BRATISLAVA
Nehazardujte so svojím tlakom!

Vysoký krvný tlak postihuje až 30 % dospelých Slovákov. V skutočnosti ich avšak môže byť oveľa viac alebo oveľa menej! Je to preto, že sa na slovenskom trhu na meranie tlaku často používajú tlakomery, ktoré merajú nepresne. Nameraná hodnota vášho tlaku nemusí byť totožná s reálnou hodnotou. Takýmto nepresným meraním tak hazardujete so svojím zdravím. Čo robiť, aby ste si odmerali tlak správne? Jednoducho, merať presným tlakomerom.

Ako spoznám presný tlakomer krvi u lekára?
Každý lekár musí používať overený tlakomer. Overený tlakomer spoznáte podľa okrúhlej overovacej nálepky, na ktorej je vyrazený dátum posledného overenia. Mechanickým tlakomerom platí overenie nálepka dva roky, elektromechanickým jeden rok.

Na overovacej značke musí byť identifikácia laboratória, dátum posledného overenia a značka autorizovanej osoby alebo určenej organizácie.

Čo v prípade domácností?
Tlakomer používaný v domácnosti nemusí byť zo zákona pravidelne kontrolovaný (kalibrovaný). Musí však byť označený značkou zhody CE so 4-miestnym číselným kódom a výrobca, resp. dodávateľ musí k nemu poskytnúť Vyhlásenie o zhode s európskymi smernicami. Novo zakúpený tlakomer nemusí byť automaticky presný. Pri uvádzaní tlakomera na trh je na Slovensku kontrolovaná iba jeho reprezentatívna vzorka, nie každý jeden kus, preto sa na trh dostávajú aj nepresné tlakomery.

To, či váš tlakomer krvi meria presne, sa dá zistiť jeho kalibráciou, ktorú vykonávajú v autorizovaných laboratóriách. Pomocou meracích prístrojov zistia, s akou chybou tlakomer meria, preveria aj tesnosť meracieho systému, rýchlosť poklesu tlaku pri meraní a stav používanej manžety. Ak si chcete byť istí, či si kupujete presný tlakomer, kúpte si skontrolovaný čiže skalibrovaný tlakomer s certifikátom alebo si ten váš dajte skalibrovať. Len vtedy dokážete s presnosťou odmerať váš skutočný tlak a vyhnúť sa tak zdravotným rizikám, ktoré vysoký tlak prináša.

Viac informácii o potrebe kontroly tlakomerov nájdete na:
http://www.presnetlakomery.sk/
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.