• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
12°Bratislava

Hliva ustricová – aký má vplyv na naše zdravie?

  • 19:01 01.07.2015
  • Bratislava
Hliva ustricová – aký má vplyv na naše zdravie?

Hliva patrí k jedným z najpredávanejších húb na svete. Nie je to iba kvôli tomu, že sa používa v kuchyni, ale hlavne pre svoje silne liečivé účinky. Prečítajte si, čo robí túto hubu takou výnimočnou.

Huby sú všeobecne nielen chutná, ale aj zdravá časť našich jedálničkov. O hlive ustricovej to platí dvojnásobne – príroda jej bohato nadelila vitamíny, minerály a iné prvky, ktoré sú pre naše zdravie prospešné.

Čo obsahuje

Hliva ustricová je bohatá na vitamíny B, C, D, K, minerály a tiež stopové prvky železa, jódu, sodíka, zinku a selénu. Obsahuje aj steroly, proteíny a mastné kyseliny. Jej najväčším plusom je ale vysoký obsah beta glukánu.

Dôležitý beta glukán

Beta glukány z medicínskych húb majú silnejší účinok než tie, ktoré sa získavajú z iných zdrojov. Ich obsah v drevokazých hubách, kam patrí aj hliva, sa pohybuje okolo 30% a najviac sa jej koncentruje v stopke. Je to imunomodulačná látka, ktorá sa odborne označuje aj pleuran. Práve ona stimuluje imunitu a spomaľuje starnutie tkanív a buniek v našom tele.

Takto vplýva na naše zdravie

Pri pravidelnej konzumácii má hliva priaznivý vplyv na:

  • Hladinu LDL cholesterolu
  • Imunitu
  • Lipidový profil v krvi
  • Regeneruje tkanivo a bunky
  • Má antibiotické a antiseptické účinky
  • Je vhodná pri liečbe častých kožných problémov, ekzémov, poranení alebo akné
  • Reguluje funkciu čriev
  • Pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym a rakovinovým ochoreniam

Hliva je so svojim bohatým obsahom jednoducho všeliek, vhodná na podporu celého organizmu, či už proti nejakej vypuknutej chorobe bojuje, alebo len preventívne. Pokojne ju jedzte aj počas diéty, má nízku energetickú hodnotu.

Ako ju využiť v kuchyni

Hlivu môžete konzumovať vo forme prášku alebo tabletiek, no dá sa aj zakúpiť v surovom stave vo väčších obchodoch. V takomto prípade sa konzumuje celá – klobúk aj hlúb. Jej jemná chuť sa výborne hodí do kuchyne. Môžete ju pridávať do polievok, šalátov a omáčok. Aj po tepelnej úprave si zachová dostatočné množstvo zdravých látok.

Zdroj: Info.sk, DK, medicalmushrooms.net, livestrong.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.