Top potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Denne sa odporúča dospelým ľuďom prijať 20 – 35 gramov vlákniny, no podľa odhadov prijímame iba 5- 10 gramov. Konzumáciou týchto potravín si môžete prirodzene zvýšiť denný príjem vlákniny.
Vláknina je dôležitá súčasť stravy. Pomáha nášmu tráviacemu traktu správne pracovať, znižuje hladiny zlého cholesterolu, zlepšuje hladiny cukru v krvi a celkovo znižuje riziká vzniku kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Okrem toho patrí medzi látky, ktoré na seba prirodzene naväzujú vodu, teda po jej konzumácii sa dlhšie cítime sýty. Je teda vhodná pre ľudí, ktorí si strážia svoju líniu. Z týchto surovín môžete vyťažiť najviac vlákniny:
Strukoviny (vo varenom stave)
- Šošovica a hrach majú najvyšší podiel vlákniny – jedna šálka šošovice predstavuje 8 - 15 gramov vlákniny a 12 gramov bielkovín. Šálka hrachu má ešte vyšší podiel, dá sa z neho vyťažiť až 16,3 gramu vlákniny.
- Vyšší podiel vlákniny a dobre stráviteľných bielkovín má aj fazuľa (8 gramov na šálku) , z ktorej ale nadúva.
Zelenina (vo varenom stave)
- Artičoky sú u nás menej obľúbené, no obsahujú až 10,3 gramu vlákniny na šálku.
- Brokolica a kapusta jej obsahujú menej, zvyčajne okolo 5- 2 gramov na šálku.
Ovocie (v surovom stave)
- Avokádo medzi ovocím jednoznačne vedie aj v podiele vlákniny. V jednom plode sa jej nachádza až 9 gramov.
- Sladké maliny a černice obsadili druhé miesto, pretože obsahujú až 8 gramov vlákniny na jednu šálku.
- Z našich domácich druhov má vysoký podiel vlákniny jablko a hruška, z ktorých môžeme získať 3,5 - 5 gramov.
Iné dobre známe zdroje s vysokým podielom vlákniny sú aj ovsené vločky, ktoré obsahujú 8 gramov vlákniny na jednu šálku. Do zoznamu patria aj chia semiačka – z jednej lyžice môžete získať až 5,5 gramov vlákniny. Ľanové semiačka majú o niečo nižšie hodnoty – z dvoch polievkových lyžíc vyťažíte 4 gramy vlákniny. Vlákninu môžeme získať aj z múky (najčastejšie ju prijímame vo forme pečiva), ryže alebo kukurice. Pri výbere múky a ryže sa ale odporúča dať prednosť tmavým druhom pred bielou ryžou alebo múkou.
Ďalším z obľúbených zdrojov (rozpustnej) vlákniny je Psyllium, ktoré je vhodné aj pre ľudí, ktorí majú problém so znášanlivosťou obilnej vlákniny.
Tieto suroviny môžete pokojne tepelne upravovať, hodnoty vlákniny tým neznížite. Pozor ale na nadmernú konzumáciu vlákniny. Môžete si tak privodiť zápchu, nadúvanie alebo spomaliť vstrebávanie iných minerálov.

Baza pomáha znížiť teplotu a uvoľňovať dýchacie cesty
Baza stimuluje potenie, čím napomáha znižovať teplotu a podporuje uvoľňovanie dýchacích ciest.

Špargľa obsahuje množstvo vitamínov a podporuje imunitu či trávenie
Špargľa obsahuje množstvo vitamínov i minerálov, posilňuje imunitu, pôsobí proti zápalom, odvodňuje a podporuje trávenie.

Pozor na E. coli! Toto s kefkou nerobte
Vyhnite sa kontaminácii zubnej kefky nebezpečnou baktériou E. coli. Toto nikdy nerobte.

Slnko môže poškodiť rohovku oka. Ako sa tomu vyhnúť?
Slnečné žiarenie môže očiam spôsobiť mnoho nepríjemností. Nosenie slnečných okuliarov by preto malo byť pre každého samozrejmosťou.

Vyrážka alebo nádor? Pozor na tento znak, varuje dermatológ
Dermatológ upozorňuje na niekoľko znakov, ktoré odlišujú nádor od bežnej vyrážky.