Špargľa obsahuje množstvo vitamínov a podporuje imunitu či trávenie

Špargľa obsahuje množstvo vitamínov i minerálov, posilňuje imunitu, pôsobí proti zápalom, odvodňuje a podporuje trávenie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.
„Špargľa je bohatá na vitamíny - A, B1, B2, C, E, minerály ako draslík, fosfor, železo, horčík, vápnik, meď, selén a antioxidanty,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava. Je tiež dobrým zdrojom vlákniny a obsahuje len málo kalórií, preto sa s úspechom uplatňuje v diétnom zvládnutí nadhmotnosti a obezity. „Špargľa obsahuje asparagín, ktorý má močopudné účinky, preto sa odporúča pri chorobách obličiek“, doplnila Klinčáková.
Čerstvú špargľu je podľa odborníkov vhodné upravovať čo najskôr po zbere. Ako uviedli, v chladničke ju možno uchovávať zabalenú v mokrej utierke asi päť dní bez toho, aby stratila svoje pozitívne vlastnosti. „Špargľa sa čistí zhora dole okrem hlavičky. Hodí sa do polievok, šalátov, do rizota či ako príloha k mäsu alebo aj samostatne s maslom,“ dodal úrad.
Ľudia so zvýšeným obsahom kyseliny močovej v krvi by mali špargľu konzumovať opatrne. „Táto zelenina obsahuje puríny, a preto vás po nej môže postihnúť záchvat dny,“ vysvetlil úrad.

Onkológ varuje: Populárny výživový doplnok zvyšuje riziko rakoviny
Odborník za jedného z vinníkov nárastu prípadov rakoviny označil ultra-spracované potraviny na čele s populárnymi doplnkami výživy.

Toto by mali robiť alergici každý deň, 30-sekudový trik zabráni sennej nádche
Robte túto jednoduchú 30-sekundovú úlohu každý deň a vyhnite sa tak sennej nádche.

Žiletky v hrdle? Takto vyzerajú príznaky nového variantu covidu
SARS-CoV-2 stále mutuje. Dôkazom toho je aj nový variant Nimbus.

Vyrážky vznikajú aj pri varení, pozor na túto chybu!
Tento krok pri varení sa môže podpísať pod poškodené zdravie a výzor vašej pokožky.

Táto generácia má nižšie riziko demencie, ukázala štúdia
Najvýraznejšie sa to ukazuje u žien.