• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
20°Bratislava

Prokrastinácia – prečo odkladáme povinnosti na neskôr?

  • 19:16 04.06.2015
  • Bratislava
Prokrastinácia – prečo odkladáme povinnosti na neskôr?

So slovom prokrastinácia sa najčastejšie stretávajú študenti. Znamená odkladanie povinností, ktorým by sme sa mali venovať, na neskôr: „Budem sa učiť, len si pozriem ešte jeden diel seriálu.“

Tento stav sa ale netýka len školopovinných, každý z nás povinnosti občas odkladá na neskôr. Zvyčajne je to až dovtedy, kým nás nezačnú tlačiť termíny. Aj keď sa hovorí, že pod tlakom sa pracuje najlepšie, prokrastinácia je v konečnom dôsledku psychicky a emotívne veľmi vyčerpávajúca. Plynú z nej pocity nižšieho sebavedomia, časovej tiesne a pocitu márnosti, ale aj horšie výsledky v škole alebo v práci. Nie vždy ju spôsobuje lenivosť, málokedy totiž dokážeme vypnúť a „nič nerobiť“. Väčšinou totiž robíme všetko možné, len nie to, čo by sme práve mali.

Kategorizujeme čas

Vedcov tento fenomén zaujíma už dlhšiu dobu a zistili, prečo vlastne prokrastinujeme. Podľa štúdie publikovanej v Journal of Consumer Research je prokrastinácia spôsobená tým, ako vnímame čas. Čas rozdeľujeme na „teraz“ - súčasnosť a „neskôr“, teda budúcnosť. Ak náš mozog vyhodnotí, že termín odovzdávania je v súčasnosti, zvyčajne začneme na tejto úlohe čo najskôr pracovať. Ak sa ale rozhodneme, že termín sa nachádza v budúcnosti, odložíme jeho riešenie na neskôr.

Tieto zistenia sa prejavili počas testovania niekoľko sto ľudí. Výskumníci im dali úlohu otvoriť si bankový účet a dosiahnuť určitú výšku úspor, pričom jedna skupina to mala stihnúť do decembra toho roku, druhá do januára. Keďže január sa nachádzal až v druhom kalendárom roku, 80% ľudí z druhej skupiny vyhodnotilo, že táto úloha má dostatok času a začali ju riešiť až na poslednú chvíľu, pričom mnohí neuspeli.

Podobne sa zachovali aj vtedy, keď mali vyriešiť úlohu do týždňa. Ak im ju zadali v pondelok s tým, že termín odovzdania je v nedeľu, väčšina ľudí úlohu splnila. Keď ale výskumníci úlohu zadali v utorok s tým, že termín je budúci pondelok, väčšina ľudí opäť vyhodnotila, že termín sa nachádza v budúcnosti a úlohou sa začali zaoberať až na poslednú chvíľu.

Vedci tiež zistili, že každý z nás si čas kategorizuje inak. Študenti majú tendenciu sa orientovať podľa školského roku, účtovníci podľa účtovného a podobne.

Ako sa donútiť pracovať

Tieto triky vám môžu pomôcť:

  • Ak máte viacero úloh, vyberte si tú, ktorá je pre vás najhoršia a pokúste sa vyriešiť ju hneď. Zvyšok vášho dňa bude menej stresujúci a splnenie tejto úlohy vás môže motivovať.
  • Úlohy, ktoré nezaberú veľa času urobte hneď. Vybavte ten nepríjemný telefonát hneď, spadne vám zo srdca kameň, ktorý by ste po zvyšok dňa za sebou iba ťahali.
  • Ak pracujete na dlhodobom cieli, rozdeľte si ich na niekoľko menších. Napríklad, ak chudnete, stanovte si, o koľko menej by ste mohli vážiť o mesiac, o dva. Stanovujte si ale reálne splniteľné čiastkové ciele.
Zdroj: Info.sk, DK, psychologytoday.com, waitbutwhy.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

VČERA - 21:07Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

VČERA - 8:46Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

5:01 14.05.2024Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

19:35 13.05.2024Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.