• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
13°Bratislava

Čoho sa bojíme? Rebríček 9 najčastejších fóbií

  • 19:30 02.06.2015
  • Bratislava
Čoho sa bojíme? Rebríček 9 najčastejších fóbií

Každý sa niečoho bojí. U niekoho vyvolávajú paniku určité zvieratá, u iného je to výška alebo stiesnené priestory. Pozrite si rebríček našich najčastejších fóbií.

Fóbiou sa označuje neprimeraný strach z určitého objektu alebo situácie. Vzniká väčšinou na základe osobnej nepríjemnej skúsenosti s danou vecou, ale panický strach môže byť aj prenesený – napríklad z rodiča na dieťa.

Väčšina ľudí, ktorí fóbiou trpia, si nepamätajú, ako vznikla, alebo si ju neuvedomujú, až kým neprídu do styku s jej spúšťačom. Vtedy začnú reagovať neprimerane panicky. Väčšina fóbií má pôvod v našom detstve a počas dospievania sa ich zvyčajne postupne zbavujeme. U dospelých vznikajú nové fóbie málokedy – príčinou musí byť veľmi traumatická udalosť.

Najčastejšie fóbie

  • Nyktofóbia je strach z tmy a je to fóbia veľmi častá u detí. Postupne by sa ale mala počas dospievania stratiť. Bohužiaľ to tak vždy nie je a u dospelých sa spája s pocitom straty kontroly nad okolím alebo so strachom z nečakaného napadnutia.
  • Aerofóbia je pomerne bežná a znamená strach z lietania. Podľa odhadov ňou trpí až 6,5% populácie. Je aj najčastejšie liečenou fóbiou, pretože leteckú dopravu využíva kvôli práci aj rekreačne stále viac ľudí.
  • Mysofóbia predstavuje strach z baktérií a spája sa s obsedantno-kompulzívnou poruchou, čo je veľmi častá psychická choroba sama o sebe. Odhaduje sa, že ňou trpí až 2,5% svetovej populácie.
  • Klaustrofóbia je strach z uzavretých priestorov. Ľudia s touto fóbiou sa boja výťahov alebo uzatvorených miestností, často majú pocit, že sa udusia alebo odpadnú. Agorafóbia je zase opakom - je to strach z otvorených veľkých priestranstiev alebo miest, kde je veľa ľudí. Títo ľudia sa teda všemožne vyhýbajú nákupným centrám, koncertom alebo divadlám.
  • Acrofóbia je iracionálny strach z výšok. Človek, ktorý ňou trpí, má pocit, že je príliš vysoko a môže spadnúť (aj keď v skutočnosti nemusí byť vo výške, ktorá by mu spôsobila zranenia). Môže to vyústiť až do stavu, že tento človek nebude schopný sa pohnúť a teda ani odísť z miesta, ktoré mu tento stav pôsobí.
  • Arachnofóbiou trpí okolo 40% žien a asi 18% mužov z celkovej populácie. Je to súčasne najčastejšia fóbia. Nie je to len obyčajný strach z pavúkov, ktorý je pomerne bežný medzi ľuďmi, ale o skutočne panické prejavy, napríklad obchádzanie miesta, kde sa pavúk nachádza, aj keby to znamenalo nepoužívať vôbec kúpeľňu. Alebo správanie sa tak, akoby pavúk nebol na zemi alebo na stene, ale vo vašich vlasoch.
  • Kynofóbia je opäť jedna z fóbií, ktoré veľmi strpčujú bežný život. Ide totiž o strach zo psov. Postihuje viac ženy, než mužov a až 30% ľudí, ktorí sa boja psov, sa rovnako bojí aj mačiek. Táto fóbia vzniká po nepríjemnej skúsenosti so psom, nemusí pritom ísť priamo o útok.
  • Ofidiofóbia je druhou najčastejšou fóbiou. Vyskytuje sa rovnako u mužov aj žien, detí aj starších ľudí. Strach z hadov máme hlboko zakorenený v amygdale, ktorá nám signalizuje nebezpečenstvo.

Niektoré fóbie sú veľmi vzácne a iba pár ľudí dokazuje, že skutočne existujú. Napríklad taká somnifóbia je strach zo spánku a opäť sa viaže na pocit straty kontroly, času alebo strachu zo smrti. Medzi ďalšie takéto jedinečné až bizarné fóbie patrí strach z kvetov, stromov, peňazí, syra, alebo aj rôznych konkrétnych častí tela - kolien, pupku alebo brady.

Fóbie často zbytočne sťažujú životy tisícom ľudí. Dá sa proti nim ale bojovať, najlepšie s pomocou skúseného terapeuta.

Zdroj: Info.sk, DK, fearof.net, webmd.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

VČERA - 21:07Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

VČERA - 8:46Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

5:01 14.05.2024Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

19:35 13.05.2024Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.