Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?

S nepríjemným pocitom pálenia záhy bojuje takmer polovica našej dospelej populácie. U mnohých sa tento jav dostavuje po jedle, u iných zase v noci. Čo spôsobuje pálenie záhy a ako si s ním môžeme poradiť?
Agresívna kyselina
Pálenie záhy, alebo odborne pyróza, môže trvať niekoľko minút alebo až hodín. Spôsobujú ho žalúdočné kyseliny, ktoré sa dostanú späť do pažeráka. Väčšinou za to môže nesprávne fungovanie pažerákového zvierača. Vtedy zažívame nepríjemný pocit v hornej časti hrudníka, ktorý môže sprevádzať aj nepríjemná kyslá pachuť v ústach.
Čo ho môže spôsobiť?
- Jedlo je najčastejšou príčinou, prečo väčšina z nás občas zažíva pálenie záhy. Dajte si pozor na kyslé, mastné a korenisté jedlá. Pozor aj na cibuľu, paradajky, cesnak alebo pór. Z nápojov vám tieto nepríjemné pocity môžu privodiť sýtené nápoje, káva alebo alkohol – najmä víno.
- Nadváha spôsobuje väčší tlak na žalúdok a tým pádom je nadmerne zaťažený aj pažerákový zvierač, ktorý sa môže otvoriť.
- Užívanie liekov, najčastejšie tých proti astme, srdcovým ochoreniam alebo aj antikoncepcia, môžu taktiež spôsobovať pálenie záhy.
- Dlhodobý stres sa môže prejaviť aj fyzicky – zvieraním žalúdka a nadmernou tvorbou žalúdočných kyselín. S tým prichádza ruka v ruke aj pálenie záhy.
- Ak si po výdatnom jedle zapálite cigaretku, pre váš pažerák to môže znamenať veľmi zlé správy. Tabak totiž negatívne ovplyvňuje pažerákový zvierač.
Upravte si jedálniček
Do jedálnička (najmä večer) by ste mali zaradiť jedlá a prísady, ktoré majú nízky obsah kyseliny a nepodieľajú sa na jej tvorbe. Najlepšie sú teda ľahké, mierne korenené jedlá. Vhodné je kuracie mäso a zelenina (pozor na paradajky), ale pomáha zaradiť do jedálnička aj zázvor, fenikel alebo aloe vera. Keďže nesprávne stravovacie návyky spôsobujú u väčšiny z nás problémy s pálením záhy, odborníci odporúčajú dodržiavať zdravý životný štýl a k nemu patrí aj správne stravovanie. Keď si už chcete dopriať jedlo, ktoré by vám mohlo spôsobiť takéto problémy, odporúča sa konzumovať ho aspoň štyri až päť hodín pred tým, než pôjdete spať. Ležiaca poloha totiž uľahčuje návrat žalúdočnej kyseliny.
Niekoľko rád na záver
Ak vás pálenie záhy prepadne iba občas a viete určiť, čo je pravdepodobnou príčinou (jedlo, nápoje alebo iné), osvedčeným receptom je sóda bikarbóna alebo pohár mlieka, ktoré dokážu žalúdočné kyseliny neutralizovať. Pomáhajú aj čaje z byliniek, napríklad z mäty, medovky, paliny alebo púpavy. Ak týmito nepríjemnými pocitmi ale trpíte častejšie, je vhodné navštíviť vášho lekára. Pažerák totiž nie je pred kyselinou chránený a tieto stavy môžu vyústiť až do vzniku vredu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.