• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Marhule – sladké vitamínové bomby

  • 19:45 29.05.2015
  • Bratislava
Marhule – sladké vitamínové bomby

V tomto malom sladkom ovocí nájdeme veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov. Prečo si dopriať poriadnu porciu marhúľ? Čítajte v článku.

Marhule pôvodne pochádzajú z Číny a na územie Európy sa dostali cez strednú a severnú Áziu. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, C aj K a z minerálov obsahujú draslík, fosfor, železo, meď, horčík a vápnik. Čo to pre naše telo znamená?

Výborné pre zrak

Vysoký obsah beta-karoténu v marhuliach nám pomôže dlhšie si zachovať zdravý zrak. Marhule obsahujú aj kartenoid, ktorý sa ukázal byť veľmi účinný v boji proti šeroslepote.

Obsahujú antioxidanty

To pri kombinácii s vitamínmi znamená predovšetkým dobré správy pre mladistvú pokožku, ktorú marhule chránia pred predčasným starnutím. Antioxidant beta-karotén funguje aj ako prevencia voči nádorovým ochoreniam.

Veľa vlákniny

Toto ovocie je vhodné pre ľudí, ktorí trpia zápchou, pretože obsahuje vysoký podiel vlákniny. Vláknina dokáže v našich črevách stimulovať tvorbu tráviacich štiav, ktoré rozkladajú potravu a spracúvajú z nej živiny.

Pomáhajú schudnúť

Keďže marhule tvorí z 80% voda a majú minimum kalórií (na 100 g marhulí vychádza 48Kcal) , sú ideálnou pochúťkou pre ľudí, ktorí si strážia svoju váhu. Ak máte chuť na sladké, siahnite teda po marhuliach.

Zdravé srdce a kosti

Marhuľami potešíte aj srdce pretože draslík, ktorý sa v marhuliach nachádza, reguluje krvný tlak a pulz. Vápnik, fosfor, mangán a železo zase zohrávajú dôležitú úlohu pre pevné kosti.

Pár zaujímavostí

V ľudovom liečiteľstve sa využíva marhuľový odvar na hemoroidy ako forma sedavého kúpeľa. Marhule sa pridávajú aj do rôznych kozmetických prípravkov, práve pre svoju kombináciu vitamínov a antioxidantov, ktorú pleť miluje. Z ich popučenej dužiny si môžete vyrobiť masku na tvár. Keďže je ale pokožka na tvári mimoriadne citlivá, odporúča sa používať domáce marhule, ktoré neboli postrekované. Marhule si pre svoje všestranne pozitívne účinky na zdravie berú so sebou do vesmíru aj kozmonauti.

Rady na záver

Sušené marhule, ktoré si môžete dopriať aj mimo sezónu, sa odporúčajú najmä na doplnenie železa, pretože ho obsahujú viac, než čerstvé plody. Pri ich konzumácii by si ale mali dávať pozor ľudia citliví na siričitany, ktoré sa bežne pridávajú do sušeného ovocia, aby nestratilo farbu. Pozor aj na kôstky z marhúľ, ktoré obsahujú amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotným ženám sa neodporúča konzumovať veľké množstvo marhúľ, pretože obsahujú meď.

Zdroj: Info.sk, DK, medicaldaily.com, organicfacts.net, whfoods.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.