Ovocie a zelenina, ktoré by ste mali jesť aj so šupkou
Tu je niekoľko druhov zeleniny a ovocia, ktorých šupky obsahujú veľmi cenné látky, takže by ste ich určite mali zjesť celé.
Šupky na ovocí a zelenine mnohým ľudom nechutia a tak ich dávajú dole a vyhadzujú. No tým sa pripravujú o množstvo cenných vitamínov, antioxidantov a vlákniny. Tu je niekoľko druhov ovocia a zeleniny, ktoré by ste mali skúsiť zjesť celé aj so šupkou.
Banán
Banánové šupky obsahujú vitamíny B6 a B12, horčík a draslík. Šupka tiež obsahuje viac vlákniny ako vnútro, takže vám môže pomôcť s trávením. Ďalšou výhodou banánovej šupky je, že obsahuje tryptofán, ktorý môže zvýšiť hladiny serotonínu, ktorý ovplyvňuje vašu dobrú náladu.
Ak ste odvážni, môžete zjesť banánové šupky surové. Ostatní môžu šupky niekoľko minút povariť a rozmixovať do smoothie s iným ovocím.
Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu
Mrkva
Najvyššia koncentrácia fytoživín sa nachádza práve v koži, alebo hneď pod ňou. Skúste mrkvu skôr dôkladne opláchnuť, než ju šúpať.
Cibuľa
Papierová koža obsahuje viac antioxidantov ako samotná cibuľa. Je obzvlášť bohatá na quercetin, ktorý môže znížiť krvný tlak.
Skúste šupku vyvariť v polievke a dusených pokrmoch. Pred podávaním ju vyberte.
Čítajte: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie
Pomaranč
Kôra pomaranča obsahuje štyrikrát viac vlákniny ako obsah vo vnútri. Tiež obsahuje tangeretin a flavonoidy s protirakovinovými a protizápalovými vlastnosťami. Štúdia na zvieratách z roku 2004 ukázala, že tieto živiny môžu dokonca znížiť škodlivý LDL cholesterol účinnejšie ako niektoré lieky na predpis.
Problém je, že pomarančová kôra nemá dobrú chuť. Skúste kôru nastrúhať na šalát. Pomarančová kôra môže zlepšiť každé jedlo. Dobre chutí v čokoláde alebo koláčoch.
Červený melón
Nie, nemusíte jesť tvrdú zelenú kôru. Veľa prospešných látok sa nachádza v bielej časti, ktorú pravdepodobne nejete. Obsahuje aminokyselinu citrulín, ktorá pomáha rozšíriť cievy k zlepšeniu krvného obehu vášho tela.
Zemiaky
Koža zemiakov obsahuje viac živín, konkrétne železa, vápnika, draslíka, horčíka, vitamínu B6 a vitamínu C, než zvyšok zemiakov. Keď vyhodíte kožu, stratíte až 90 percent obsahu železa a polovicu vlákny z celého zemiaka.
Čítajte: Nevyhadzujte šupky z ovocia a zeleniny. V domácnosti ich môžete využiť.
Kiwi
Ak ste nikdy nezjedli kiwi aj so šupkou, je na čase to vyskúšať. Chlpatá koža obsahuje chemikálie, ktoré sú známe pre boj s infekciami, ako sú E. coli a stafylokokové infekcie. Skúste kožu pridať do smoothie, alebo ju narežte na veľmi tenké plátky a pridajte do šalátu.
Uhorka
Uhorku by ste rozhodne nemali šúpať. Jej šupka obsahuje oxid kremičitý, ktorý pomáha budovať kolagén. Ten je dôležitý pre vašu pokožku.
Čítajte: 12 zdravotných výhod konzumácie uhoriek
Mango
Vedci zistili, že koža manga obsahuje látky podobné resveratrolu, ktorý pomáha spaľovaniu tukov a obmedzuje produkciu tukových buniek. Dužina však tieto látky neobsahuje, preto budete musieť zjesť kožu.
Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!
Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.
Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu
Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.
5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava
Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.
Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda
Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.
Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné
Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.