• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Pracovný pohovor – najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť

  • 18:45 15.05.2015
  • Bratislava
Pracovný pohovor – najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť

Keď si hľadáme prácu, často rozposielame desiatky životopisov do rôznych firiem, kým sa dostaneme k nejakému pracovnému pohovoru. Veľkou chybou, ktorú veľa ľudí robí je, že pri takom množstve oslovených firiem strácajú prehľad a na konkrétny pohovor sa poriadne nepripravia. Kým v zahraničí je bežné si študovať špeciálnu literatúru k pohovorom na jednotlivé pozície, u nás príprava a sebaprezentácia často zlyhávajú. Kde robíme najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť? Čítajte v článku.

Prvý dojem je kľúčový

A najlepšie ho spravíte adekvátnou úpravou vášho zovňajška, vhodným oblečením a hlavne príchodom načas. Nevoľte ale úplne nové oblečenie alebo strihy, na ktoré nie ste zvyknutí - nepohodlie vo vlastných šatách môže vašu nervozitu ešte zväčšiť. Prvý dojem začínate robiť od okamihu, keď vstúpite do firmy. Nasaďte teda úsmev a buďte príjemní na všetkých, ktorí vás oslovia.

Nehrajte sa na niekoho iného

Veľa ľudí sa bojí, že počas pohovoru povedia niečo nevhodné. Tieto šance sa zvýšia, ak sa budete snažiť pôsobiť ako niekto iný, než v skutočnosti ste. Neprikrášľujte svoje schopnosti a pracovný výkon v predchádzajúcej oblasti, ani sa zbytočne nepodceňujte. Zostaňte profesionálny, nesnažte sa pôsobiť nasilu vtipne a kolegiálne. Kamenná tvár ale tiež nie je správnou vizitkou tímového hráča.

Keď na konci pohovoru dostanete priestor na otázky, bude pôsobiť zle, ak sa spýtate nesprávne otázky alebo sa nespýtate nič. Nesprávne otázky z vašej strany sú napríklad pokusy o veľkú úpravu pracovného času, mzdy alebo o veciach, ktoré si o firme môžete jednoducho zistiť na internete.

Predajte sa

Väčšine ľudí je nepríjemné hovoriť počas pohovoru o svojich silných a slabých vlastnostiach. Opäť ale pomôže, ak budete úprimní – nielen voči zamestnávateľovi, ale aj voči sebe. Ste naozaj tak flexibilní, ako píšete? A ako sa to prejavuje na vašej práci? Keď budete hovoriť o svojich silných stránkach, pripravte si ku nim konkrétne príklady, ako ich môžete využiť práve v tej práci, o ktorú sa uchádzate. Pri vašich slabších stránkach skúste poukázať na to, že ste si ich vedomí a pracujete na ich odstránení.

Naštudujte si materiály

Ak máte možnosť uchádzať sa o miesto, ktoré skutočne chcete, nestačí si iba deň pred pohovorom pozrieť webovú stránku firmy, kam idete. Zistite si informácie aj ich o konkurencii, sledujte články, ktoré o vašej vybranej spoločnosti uverejnili médiá a aj ich aktivitu na sociálnych sieťach. Tiež nie je zlé si zistiť čo najviac informácií o vedúcich spoločnosti, ktorí budú o vašom prijatí rozhodovať.

S pocitmi na pohovore je to podobne, ako s pocitmi pri teste alebo skúške – ak ste sa poctivo pripravili, budete menej nervózni a spravíte omnoho menej chýb, než keby ste ho absolvovali bez adekvátnej prípravy.

Zdroj: Info.sk, DK, inc.com, forbes.com, Foto: flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.