• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
18°Bratislava

Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

  • 18:36 04.05.2015
  • Bratislava
Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

Brokolica sa pre vysoký obsah vitamínu C radí medzi desať najzdravších potravín na svete. Za svoju tmavozelenú farbu vďačí svojim predchodcom z Apeninského polostrova, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Aké pozitíva nám môže priniesť jej konzumácia? Čítajte v článku.

Budete vyzerať mladšie

Brokolica obsahuje veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú pleti vyzerať mladšie. Bojuje proti znakom predčasného starnutia ako sú fľaky na pokožke a vrásky. Zásluhu na tom majú najmä vitamíny C a E, ale tiež magnézium, zinok a betakarotén. Proti starnutiu má brokolica ešte jedno veľké pozitívum – obsahuje glutatión, ktorý naše telo síce produkuje, ale vekom ho ubúda. Nedostatok glutatiónu spôsobuje rýchlejšie starnutie organizmu. Pravidelné konzumovanie brokolice môže pomôcť udržať jeho hladiny na správnej úrovni.

Detoxikuje

Naša pečeň automaticky detoxikuje telo od zlúčenín, ktoré zanechávajú lieky, alkohol ale aj obyčajné jedlo. Brokolica tento proces podporuje glukozinolátmi a glutatiónom.

Proti rakovine

Brokolica je zdrojom izotiokynátov, ktoré neutralizujú karcinogénne látky. Pomáhajú aj pri prevencii rakoviny pažeráka a pľúc a celkovo môžu znižovať riziko vzniku rakoviny v tráviacej sústave. U žien dokáže zas izotiokyanát potlačiť vznik nádorov prsníka.

Znižuje riziko cukrovky

Konkrétne chrómom, ktorý brokolica tiež obsahuje a ten kontroluje správne fungovanie inzulínu v tele.

Dobrá na srdce

Vitamín C, ktorého má brokolica neúrekom, sa spája s prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, takisto ako aj vitamín K, ktorý síce nie je taký populárny, ale má tiež vplyv na fungovanie srdca.

Varenú alebo surovú?

Dlho kolovali mýty, že jesť surovú brokolicu nám môže poškodiť zdravie. Pravdou je, že síce obsahuje veľa síry, z ktorej môže nadúvať, ale skutočné vážne zdravotné komplikácie by spôsobila iba veľmi častá konzumácia surovej brokolice. Síranov sa zbavíme varením, ale ak ju budete variť pridlho, prídete o polovicu vitamínov. Vhodným kompromisom je teda pripravovať brokolicu na pare.

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, webmd.com, vitarian.sk, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.