• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
17°Bratislava

Fakty o nesmrteľnosti, o ktorých ste netušili

  • 19:36 21.04.2015
  • Bratislava
Fakty o nesmrteľnosti, o ktorých ste netušili

Tak, ako sa narodíme, musíme raz aj zomrieť. Toto pravidlo platí pre všetky živé bytosti. Ľudia sa mu už ale stáročia snažia vyhnúť a dosiahnuť nesmrteľnosť. Čo o nej vlastne vieme?

- Miliardár Dmitrij Itskov už niekoľko rokov sponzoruje výskum nesmrteľnosti . Konkrétne tak, že so svojím tímom chce vytvoriť telá humanoidných (ľuďom podobných) robotov, do ktorých sa budú dať uložiť funkčné ľudské mozgy. Itskov projekt "Avatar" by mal byť plne spustený v roku 2045, kedy už nebudú potrebné ani chirurgické zásahy do tela, ale ľudia si budú môcť "nahrať" svoje vedomie do robotov. Milionári môžu do projektu samozrejme investovať už teraz.

- Podobným projektom je aj LifeNaut, akurát tento je dostupný každému človeku. Stačí si na ich stránke vytvoriť svoje konto a zdieľať tam čo najviac osobných informácií, video nahrávok alebo fotografií. Podľa tvorcov projektu vás vraj takto v budúcnosti budú vedieť vedci spätne zrekonštruovať. Alebo aspoň naklonovať vaše mentálne dvojča.

- Téma nesmrteľnosti nie je iba výmyslom nášho storočia. Už čínsky cisár Qin Shi Huang sa pokúšal dosiahnuť večný život tým, že denne jedol ortuťové prášky. To sa ukázalo byť ako nesprávna cesta, pretože zomrel na otravu ortuťou.

- Oživovaním mŕtvych sa vraj zaoberal aj Sovietsky zväz. Pokusy oživovať mŕtve zvieratá sa mali diať medzi rokmi 1920 - 1940, pod dohľadom Sergeia Bryukhonenka. Ten je známy predovšetkým ako vynálezca prístroja, ktorý umožňuje mimotelový krvný obeh. Jeho vylepšená verzia sa dodnes v medicíne používa.

- Nesmrteľnosť fascinovala aj slávneho letca Charlesa Lindbergha, ktorý spolu s lekárom a vedcom Alexisom Carrelom bádali, ako udržať jednotlivé orgány funkčné aj mimo tela, čím by sa ľudský život dal taktiež predĺžiť. Na ten účel vytvorili špeciálnu pumpu, ktorá mala orgány vyživovať a udržiavať.

- Kým ľuďom sa v nadobudnutí nesmrteľnosti nedarí, v prírode sa už vyskytlo niekoľko druhov baktérií a nižších živočíchov, ktoré sú "nesmrteľné". Napríklad medúza Turritopsis nutricul je schopná sa aj v dospelosti vrátiť naspäť do štádia sexuálnej neplodnosti - teda svojej "mladosti". Deje sa to preto, lebo jej bunky majú schopnosť zmeniť svoj typ. Tento proces môže opakovať prakticky stále, čiže je považovaná za nesmrteľnú.

- Kmeňové a rakovinové bunky v našom tele majú taktiež schopnosť sa za istých podmienok nezastaviteľne množiť. Kontroverznú čiastočnú nesmrteľnosť tak získala aj Henrietta Lacksová, ktorá zomrela v roku 1951 na rakovinu, a jej stále živé rakovinové bunky vedci dodnes rozmnožujú a používajú na výskum.

Zdroj: Info.sk, DK, discovermagazine.com, livescience.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.