• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

New York Times odhaľuje šokujúce detaily: Čo sa dialo v lietadle pred pádom?

  • 7:40 26.03.2015
  • NEW YORK
New York Times odhaľuje šokujúce detaily: Čo sa dialo v lietadle pred pádom?

Na svetlo vychádzajú nové detaily a domnienky o príčinách pádu Airbusu A320 vo francúzskych Alpách. S najnovšími prišiel denník The New York Times. Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa túto informáciu zatiaľ nemôže potvrdiť.

Podľa amerického denníka The New York Times, podľa ktorého jeden z pilotov airbusu, ktorý v utorok havaroval na juhu Francúzska so 150 osobami na palube, opustil pilotnú kabínu a nedokázal sa vrátiť predtým, než lietadlo spadlo.

"Nemáme žiadne informácie, ktoré by mohli potvrdiť správu The New York Times," povedal hovorca Lufthansy pre agentúru DPA.

Americký denník citoval "vysokopostaveného vojenského predstaviteľa, ktorý sa zúčastňuje na vyšetrovaní", ktorý povedal, že v čase havárie lietadla bol v kokpite iba jeden pilot. Správa sa tiež odvoláva na zvukový záznam z pilotnej kabíny.

"Chlapík vonku zľahka klope na dvere a nie je tam žiadna reakcia," povedal denníku nemenovaný vyšetrovateľ. "A potom udiera na dvere silnejšie a reakcia. Nikdy tam nie je reakcia," dodal.

"Je tam počuť, že sa snaží dvere vyraziť," doplnil vyšetrovateľ.

Viac info o páde lietadla sa dozviete tu:

Video: Pád Airbusu nikto neprežil. Zachránili sa tí, ktorí neleteli

V Alpách sa zrútil Airbus so 150 ľuďmi

Nemecko je stále v šoku

Nemecko je po katastrofe airbusu spoločnosti Germanwings, ktorý sa zrútil so 144 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky v alpskej oblasti na juhu Francúzska, a to počas letu z Barcelony do Düsseldorfu, v šokovom stave. Na celom území spolkovej republiky sú vlajky spustené na pol žrde.

Foto: Zamestnankyne nemeckej spoločnosti Germanwings kladú sviečky a kvety pred sídlom leteckej spoločnosti Germanwings

Čítajte aj: Piloti sú po tragédii psychicky na dne, Germanwing ruší lety

Médiá, ktoré od utorka výrazne zmenili program a prinášajú mimoriadne spravodajské relácie prakticky v priebehu celého dňa, neposkytli napriek úsiliu zatiaľ verejnosti to hlavné - odpoveď na otázku, prečo zahynulo zrejme 150 ľudí, prečo došlo k osemminútovému klesaniu stroja z cestovnej výšky, ktoré ešte zrejme odštartovala posádka, avšak následne ho už asi nemala pod kontrolou, a prečo sa stroj po dopade relatívne vysokou rýchlosťou vlastne rozbil na malé čiastočky, nehovoriac o telách pasažierov.

Ďalšie možné príčiny

Príčiny tragédie nie sú zatiaľ záhadou iba pre laickú verejnosť, ale aj pre vedenie koncernu Lufthansa, ktorého dcérskou spoločnosťou je Germanwings, ako aj pre početných expertov v oblasti civilného letectva, vrátane skúsených pilotov.

Najčastejšie sa v tejto súvislosti spomína prudký pokles tlaku v kabíne stroja, ktorý mohlo spôsobiť napríklad rozbitie niektorého z okien stroja. V takom prípade totiž majú piloti iba desiatky sekúnd na nasadenie si masiek, ktoré by im predĺžili schopnosť udržať si kontrolu nad strojom, inak upadajú podobne ako cestujúci do bezvedomia.

Ak sa však piloti naozaj na základe zatiaľ nešpecifikovaných problémov rozhodli pre kontrolovaný pokles stroja a následne už neboli schopní prevziať jeho riadenie od autopilota ani kontaktovať niektoré z letísk v okolí francúzskeho pobrežia Stredozemného mora, kde už začalo klesanie airbusu, potom zrejme na palube nastal neočakávaný vývoj, ktorý už nedokázali zvládnuť.

Či k tomu skutočne došlo, to ani na základe doterajších poznatkov expertov skúmajúcich záznamník komunikácie v kokpite z prvej čiernej skrinky stroja nikto nepotvrdil ani nevyvrátil.

Šéf Lufthansy Carsten Spohr, ktorý sa už v utorok vyjadril, že verí v relatívne rýchle objasnenie príčin nešťastia, ktoré si osobne nedokáže vysvetliť, dnes vylúčil, že by havária mohla súvisieť s pondelkovou opravou technického problému na stroji na letisku v Düsseldorfe, pretože išlo o drobnosť z hľadiska letovej bezpečnosti.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/ AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Erdogan: Ak Izrael porazí hnutie Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko

Erdogan: Ak Izrael porazí hnutie Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko

DNES - 14:11Zahraničné

Ak sa Izraelu podarí poraziť hnutie Hamas v Pásme Gazy, "zameria sa na Turecko". Vyhlásil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie

Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie

DNES - 13:49Zahraničné

Írsko uzná palestínsku štátnosť do konca mája, oznámil v stredu tamojší minister zahraničných vecí Micheál Martin. Dátum však nespresnil, píše agentúra AFP.

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.