• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 22.5.2024Meniny má Júlia, Juliana
16°Bratislava

Zatmenie Slnka live video

  • 8:34 20.03.2015
  • Svet
Zatmenie Slnka live video

Zatmenie Slnka bude na Slovensku trvať približne 2 hodiny 20 minút. Pozrite si live prenosy aj zo sveta.

Dnes 20. marca nás čaká čiastočné zatmenie Slnka. Tento úkaz by ste nemali premeškať, na ďalšie zatmenie budeme čakať šesť rokov (jún 2021).

Súvisiace:

Slovensko čaká zatmenie slnka, ďalšie bude o šesť rokov

Sledujte zatmenie Slnka aj u vás. Čítajte kedy a kde!

Čiastočné zatmenie Slnka bude v piatok možné pozorovať v Európe, v častiach Ázie i Afriky, ale za úplným zatmením bolo treba vycestovať na Faerské ostrovy patriace Dánsku alebo nórske Špicbergy, ktoré sa budú nachádzať v tzv. páse totality. Ďalšie odkazy na informácie o zatmení Slnka ako aj online zábery nájdete na stránke Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied

Zatmenie Slnka Kadaň - Česká republika

Zatmenie Slnka na Faerských ostrovoch

Zatmenie Slnka - Anglicko

Zatmenie Slnka - naživo

Zatmenie dnes budeme môcť sledovať viac ako dve hodiny (2 hod. 20 min.). V prehľadnej tabuľke slovenských miest môžete vidieť, kde kedy môžete zatmenie sledovať.

Sledujeme aktuálne dianie:

11:58 hod.
Čiastočné zatmenie Slnka sa v Bratislave skončilo.

11:53 hod.
Zatmenie Slnka dnes sledoval aj prezident SR Andrej Kiska.

11:35 hod.
Najzaujímavejšie sú úplné zatmenia Slnka a tie bývajú úplne krátke, len okolo dvoch minút.

11:30 hod.
Nebo nad Faerskými ostrovmi sa zatiahlo. Mesiac takmer úplne zakryl slnečný kotúč.

10:39 hod.
Astronomické fólie sú bezpečné na dlhodobé pozorovanie. Nakrátko sa dajú použiť aj CD-čka, diskety, ale nie je to vhodné na pozorovanie viac minút.

10:34 hod.
"Tiene budú iné, nepravidelné," komentoval viditeľné zmeny v dôsledku zatmenia Slnka astronóm J. Kubica. Najlepšie sa tento jav bude dať pozorovať v čase vrcholenia zatmenia.

10:28 hod.
Dnešné zatmenie sa začalo prechodom tieňa Mesiaca cez severný Atlantik. Ako čiastočné zatmenie je viditeľné z celej Európy.

10:24 hod.
"Slnko je tak jasné, že kým sa nezakryje 98 percent, tak stále je deň. U nás bude zatmené len na 68 percent," povedal astronóm Juraj Kubica.

10:07 hod.
Maximálna fáza zakrytia slnečného disku bude asi 60%. Úplné zatmenie bude možné pozorovať z Atlantického oceánu a z jediných dvoch ostrovov - Faerských a Špicbergov (Svalbard).

9:57 hod.
Pošlite nám vaše fotografie dnešného zatmenia Slnka. POZOR! Fotiť treba cez tmavú fóliu, aby ste si nepoškodili fotoaparát. Fotografie posielajte v správe na Facebooku.

9:41 hod.
Mesiac začal prekrývať Slnko, sledovať to môžete aj v live prenosoch.

9:30 hod.
Čiastočné zatmenie Slnka bude dnes možné pozorovať astronomickým ďalekohľadom z nádvoria Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach. Astronomický úkaz sa začne v Košiciach o 9.41 h, vrchol dosiahne o 10.53 h a skončí sa o 12.01 h. "Dúfajme, že v tento deň nebude nad naším mestom zamračená obloha. Pre ochranu očí pri pozorovanízatmenia Slnka je potrebné chrániť si zrak tmavými okuliarmi alebo k tomu prispôsobenými sklami, napríklad zo zváračských okuliarov," uviedlo múzeum.

9:08 hod.
Väčšina školopovinných detí a stredoškolákov vo Francúzsku zostane v čase, keď bude možné pozorovať čiastočné zatmenie slnka, vo vnútri budov. Vzhľadom na to, že pri sledovaní zatmenia voľným okom hrozí závažné a nezvratné poškodenie zraku, ministerstvo školstva školám odporučilo, aby školáci počas prestávok zostali v triedach.

8:42 hod.
Slovenská asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) verí, že obyvatelia SR si dnešné zatmenie Slnka užijú bez následkov. Uviedol to pre TASR zástupca riaditeľky SAPI Pavel Šimon. "Ak aj napriek minimálnemu riziku výpadku dodávky elektriny majú ľudia záujem pomôcť pri riadení prenosovej sústavy, tak nech si masovo v čase zatmenia Slnka nerobia kávu na rýchlovarných kanviciach, nech nezvyšujú spotrebu," zdôraznil.

8:24 hod.
"Ak si človek nechce trvalo poškodiť zrak, nech sa určite nespolieha na klasické slnečné okuliare ani diskety či cédečká," informoval očný lekár Peter Žiak. Na ochranu je podľa neho vhodná špeciálna fólia, ktorá je dostupná v každej hvezdárni. Žiak odporúča aj filtre s pokovovaným povrchom alebo veľmi tmavé zváračské okuliare. Prírodný úkaz by mal pozorovateľ sledovať len pár sekúnd, pozorovanie zatmenia cez ďalekohľad neodporúča vôbec.

8:18 hod.

Aj aktuálne počasie nám dnes praje. Vďaka oblohe bez oblakov si dnes môžete vychutnať zatmenie Slnka aj vy.

Ako sledovať zatmenie Slnka

"Intenzívne žiarenie slnečného disku je vážnou hrozbou pre ľudský zrak, aj jedno percento z celkovej plochy slnečného disku má dostatočnú intenzitu, aby za nepriaznivých okolností napáchalo na ľudskom zraku nenapraviteľnú škodu," povedal Koza.

Bezpečnou pomôckou na pozorovanie zatmenia sú podľa astronómov napríklad fóliové slnečné okuliare. Ich priezory sú buď zo špeciálnej tmavej plastovej fólie alebo lesklej pokovovanej fólie.

Najkrajšie fotky zatmenia Slnka: Ako ho Slováci aj svet už sledovali

Zdroj: Info.sk, Webnoviny, Teraz.sk, Foto: TASR/Pavol Bendík
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Taliansko: Geologička rozlúštila záhadu pozadia na portréte Mony Lisy

Taliansko: Geologička rozlúštila záhadu pozadia na portréte Mony Lisy

21:42 15.05.2024Veda

Mona Lisa, legendárne dielo Leonarda da Vinci, vzbudzuje pozornosť aj viac než 500 rokov po svojom vzniku.

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

21:33 05.05.2024Veda

Vedci pomocou superpočítača predpovedali vývoj života na planéte Zem.

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

17:21 02.05.2024Veda

Postup Alzheimerovej choroby u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou a záchvatmi môže pomôcť spomaliť rapamycín, liek pôvodne určený na potlačenie imunity u pacientov po transplantácii orgánov.

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

19:34 29.04.2024Veda

Ochorenie Covid-19 so sebou neraz prináša aj dlhodobé následky. Čo sa však deje s krvou pacientov niekoľko mesiacov po vyliečení?

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.