• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
17°Bratislava

Faerské ostrovy obsadili tisíce milovníkov zatmenia Slnka

  • 15:57 19.03.2015
  • Tórshavn
Faerské ostrovy obsadili tisíce milovníkov zatmenia Slnka

Podobne ako milovníci zatmení sa na výnimočný úkaz pripravovali aj úrady na Faerských ostrovoch: sprístupnili webovú stránku.

Čiastočné zatmenie Slnka bude v piatok možné pozorovať v Európe, v častiach Ázie i Afriky, ale za úplným zatmením bolo treba vycestovať na Faerské ostrovy patriace Dánsku alebo nórske Špicbergy, ktoré sa budú nachádzať v tzv. páse totality.

Fanúšikovia astronómie i profesionáli si ubytovanie na Faerských ostrovoch rezervovali už mesiace, či dokonca roky vopred, napísala dnes agentúra AP. Teraz im už len zostáva veriť, že ich vášni pre jedinečný prírodný úkaz bude naklonené aj počasie a obloha nad odľahlými ostrovmi zostane bezoblačná, aby si mohli vychutnať niečo vyše dve minúty trvajúce úplné zatmenie.

Čítajte: Sledujte zatmenie Slnka aj u vás. Čítajte kedy a kde!

Desiatky "lovcov zatmení" a vedcov už dorazili na súostrovie vyzbrojení hvezdárskymi ďalekohľadmi, fotoaparátmi, kamerami a okuliarmi, cez ktoré môžu zatmenie bezpečne pozorovať.

"Toto je naše desiate úplné zatmenie. Pozorujeme ich veľmi radi. Sú to naozaj veľmi vzrušujúce chvíle," uviedol pre AP v Tórshavne, hlavnom meste Faerských ostrovov, 60-ročný obyvateľ San Diega v americkom štáte Kalifornia.

Aj vďaka ľuďom ako tento Američan počet obyvateľov skalnatých ostrovov, ležiacich medzi pobrežím Škótska a Islandom, stúpol teraz z obvyklých asi 48.000 o ďalších približne 10.000. Šéfka miestnej turistickej kancelárie Theresa Kreutzmannová uviedla, že " doteraz nikdy, ale naozaj nikdy nebolo na ostrovoch toľko ľudí".

Dve najlepšie miesta na pozorovanie piatkového úplného zatmenia Slnka sú Faerské ostrovy, kde Mesiac úplne zakryje Slnko na dve minúty a 45 sekúnd, a Špicbergy, kde bude úkaz trvať o 15 sekúnd kratšie.

Čítajte: Obloha v rôznych častiach sveta hrala farbami vďaka polárnej žiare

Pre tých, ktorí sú pripravení čeliť nočným teplotám okolo 1,5 stupňa Celzia, otvorili na Faerských ostrovoch kempingy. Úrady na severnejšie položených Špicbergoch však turistov varovali, že prísť na ostrovy so spacím vakom a nádejou, že tam niekde prespia, nie je najlepší nápad: v noci je tam totiž 15 stupňov Celzia pod nulou. Okrem toho, na ostrovoch sa voľne pohybujú ľadové medvede, ktoré v minulosti zaútočili na turistov prespávajúcich pod holým nebom.

Podobne ako milovníci zatmení sa na výnimočný úkaz pripravovali aj úrady na Faerských ostrovoch: sprístupnili webovú stránku, na ktorej sú užitočné informácie pre návštevníkov Faerských ostrovov, možnosti ubytovania (ktorého ceny stúpli), ako aj tipy na najlepšie pozorovateľské stanovištia. V predaji sú knihy, hračky i tričká s motívom úplného zatmenia.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Taliansko: Geologička rozlúštila záhadu pozadia na portréte Mony Lisy

Taliansko: Geologička rozlúštila záhadu pozadia na portréte Mony Lisy

21:42 15.05.2024Veda

Mona Lisa, legendárne dielo Leonarda da Vinci, vzbudzuje pozornosť aj viac než 500 rokov po svojom vzniku.

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

21:33 05.05.2024Veda

Vedci pomocou superpočítača predpovedali vývoj života na planéte Zem.

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

17:21 02.05.2024Veda

Postup Alzheimerovej choroby u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou a záchvatmi môže pomôcť spomaliť rapamycín, liek pôvodne určený na potlačenie imunity u pacientov po transplantácii orgánov.

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

19:34 29.04.2024Veda

Ochorenie Covid-19 so sebou neraz prináša aj dlhodobé následky. Čo sa však deje s krvou pacientov niekoľko mesiacov po vyliečení?

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.