• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Poznáme najšťastnejšie národy sveta. Aký je ich recept na život?

  • 18:00 04.12.2014
  • SVET
Poznáme najšťastnejšie národy sveta. Aký je ich recept na život?

Napriek podnebiu sú na popredných priečkach najšťastnejších národov sveta. Aký je ich recept na naplnený život?

Autori tejto správy prišli s jej pozitívnym záverom: "Zistili sme, že svet sa stal za posledných päť rokov o trochu šťastnejším a štedrejším miestom."

Island, Rakúsko, Fínsko, Kanada, Švédsko, Holandsko, Švajčiarko, Nórsko, Dánsko - to je prvá vzostupná deviatka najšťastnejších národov sveta podľa "World Happiness Report".

Ak sa nad nimi zamyslíme, takmer všetky tieto krajiny, okrem Rakúska a Švajčiarska, ležia na severe našej Zeme. Aj obyvatelia týchto dvoch štátov však žijú v krásnom a čistom prostredí hôr, prípadne k nim od svojich domovov nemajú príliš ďaleko. Žeby práve severské prostredie najväčšmi vplývalo na vnímanie ich spokojnosti?

Čítajte: 10 typov zamestnancov. Nájdete medzi nimi kolegov?

Najšťastnejší Dáni

V tejto škandinávskej krajine s počtom obyvateľov 5,5 milióna žijú najšťastnejší ľudia na svete. Ich hlavné mesto, Kodaň, bolo tiež vyhlásené za najlepšiu európsku kulinársku destináciu, kde sa nachádzajú reštaurácie, ktoré sa radia medzi TOP na svete. Patrí sem napríklad vychýrená "Noma". Kodaň bola vyhlásená aj ako najlepšie miesto pre život.

Čomu za to vďačia?

Podľa odborníkov môže byť vysvetlením ich šťastia genetika. Deti narodené Dánom údajne zdedia gény, ktoré ovplyvňujú mozgovú činnosť a hladiny serotonínu.

Dáni však podľa magazínu Visit Denmark veľmi dobre vedia, čo ich robí šťastnými. Prvým atribútom je jednoznačne rovnováha medzi pracovným a osobným životom. V Dánsku je voľný čas doslova súčasťou ich kultúry a ponúka im nespočetné množstvo možností jeho využitia. Z práce odchádzajú načas, dovolenku si užívajú 5 týždňov v roku a bežný pracovný týždeň má v tejto krajine maximálne 37 hodín. Autá vymieňajú za bicykle, starajú sa o svoje deti a večere trávia v rodinnom kruhu.

Dávky v nezamestnanosti sú v Dánsku veľkorysé, systém zdravotníctva si domáci pochvaľujú, školy a univerzity sú zadarmo a dávky pre deti a seniorov od vlády sú vyššie ako v ktorejkoľvek inej krajine na svete. Systém sociálneho zabezpečenia vytvára Dánom pocit bezpečia.

Práve dôvera vo vedenie svojej krajiny je kľúčovým faktorom ich šťastia. Dostatok pracovných miest, škôl, nízka trestná činnosť a vládna korupcia, rešpekt voči polícii a priateľské susedstvá.

Čítajte: Ženy sa dožívajú vyššieho veku. Prečo je to tak?

Matky môžu nechávať svoje kočíky bez dozoru pred kaviarňami, obchodmi či reštauráciami.

Menšie očakávania podľa nich znamenajú menej sklamaní a tento prístup k životu ich robí šťastnými. Nikto vás tu nesúdi podľa povolania alebo za nedostatok ambícií. Vychutnávajú si jednoduchý život v prostredí, ktoré je malé a útulné.

Ďalší šťastlivci

Druhú najvyššiu úroveň spokojnosti majú Nóri. Až 95% opýtaných odpovedalo, že sú vďační za slobodnú voľbu smerovania ichživota.

Tretie Švajčiarsko bolo označené ako najkonkurencieschopnejšia krajina sveta, a to už piaty rok po sebe. Oceňujú ho za vynikajúce inštitúcie, trhovú dynamiku a kapacity pre inovácie.

Najnešťastnejší sú Afričania

Najhoršie v rebríčku dopadli africké krajiny. Togská republika v západnej časti Afriky, skončila na poslednom, 156. mieste.

Spokojní so životom vo svojej krajine však nie sú ani Bulhari. Tí obsadili 144. miesto a dopadli dokonca horšie ako Afganistan, Egypt či Kambodža.

Najpozitívnejšie zmeny sa od posledného zberu dát udiali v Angole, Zimbabwe, v Albánsku, Ekvádore a v Moldavsku. Naopak, najväčší pokles pocitu šťastia vo svojej krajine majú Egypťania.

Čítajte: Neuveriteľné praktiky zlodejov v cudzine. Na toto si dajte pozor!

Zdroj: Info.sk, BD, Telegraph.co.uk, zahr. Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

VČERA - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

VČERA - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

VČERA - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.