• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

10 typov zamestnancov. Nájdete medzi nimi kolegov?

  • 18:50 19.11.2014
  • BRATISLAVA
10 typov zamestnancov. Nájdete medzi nimi kolegov?

Sú kolegovia, ktorých obdivujeme, ktorí vás motivujú, podržia, no sú aj takí, ktorých denne nemôžeme vystáť. Ľudia sú rôzni a musíme byť tolerantní, no nie vždy je to jednoduché.

Keď na nich spomínate v novom zamestnaní, už vám je do smiechu no v období, keď ste s nimi pracovali, to príliš zábavné nebolo. Nájdete v týchto typoch zamestnancov aj svojich kolegov?

1. Ideál

Prvý typ zamestnanca je snom každého šéfa - je zasvätený svojej práci, ktorú zbožňuje. Je absolútne motivovaný a do jej výkonu dáva srdce i dušu. Má vrodenú dávku lojality k spoločnosti, a preto je často v pozícii organizátora. Inšpiruje svojich kolegov a pomáha im, aby zo seba vydali to najlepšie.

2. Vojak

Zverenú úlohu vždy splní a tento zamestnanec je verný svojej firme niekoľko dlhých rokov. Táto stabilita je pre vedenie firmy výhodou, ťažšie sa však prispôsobuje zmenám. Efektívne pracuje v tíme, no väčšinou mu chýbajú vodcovské schopnosti.

3. Pán myšlienka

Je vám hneď jasné, o koho ide. Neustály prísun nových nápadov, snaha prevziať iniciatívu a spustiť nové projekty. Prácu z hlavy nevypustí ani mimo pracovnej doby. Kreativita a myšlienky nepustia. Na druhej strane, tento pracovník myslí vo veľkom, a to väčšinou na úkor detailov a doiahnutia vecí do konca.

Čítajte aj: Bolesti z počítača. Ušetrite si problémy!

4. Horolezec pätolízač

Začína skromne, no každý deň chodí do práce s jasným cieľom: dostať sa na vrchol organizačnej hierarchie. Pre vlastné zviditeľnenie neváha hľadať spôsoby, ako spôsobiť konflikty medzi kolegami, pričom z nich pochopiteľne vyťaží čo najviac.

5. Rohožka

Nechá sa jednoducho utláčať, šikanovať, nikdy neprotestuje a hoci prahne po sympatiách, tých sa mu nikdy nedostane. Kolegami je často označovaný ako naivný človek. Mal by sa naučiť konfrontovať svoje názory, presadiť si svoju mienku a vymaniť sa spod nespravodlivosti v pracovnom prostredí.

6. Vyrábač problémov

Jeho práca sa mu nepáči, s ničím nie je spokojný, na všetko nadáva a všetkým naokolo to dáva patrične pocítiť. Kolegom s týmto pesimistickým postojom, ktorý sa vlastne ani nesnaží zmeniť, poriadne otravuje každodennú atmosféru vo firme. Povinnosti berie na ľahkú váhu, často chodí neskoro, mešká i s termínami, nikdy nepreberá iniciatívu a na adresu spoločnosti nepovie nič pozitívne.

Čítajte: Aký typ osobnosti ste? Odhalí to váš parfém

7. Pohodlný a povrchný

Tento zamestnanec pracuje s jedinou motiváciou a nič iné ho nezaujíma - plat! Nič navyše neurobí, neostáva v práci ani o minútu dlhšie a ani svoje miesto v spoločnosti nemieni zmeniť. Bolo by to preňho príliš nepohodlné a jemu predsa stačí jediné - mesačný plat.

8. Perfekcionista

Nekonečne zdĺhavé kontrolovanie dokumentácie, dopĺňanie čiarok v prezentácii, zoradenie všetkého, čo sa len dá podľa abecedy a podobne. Je vám to známe a vždy nad ním krútite hlavou? Alebo ste to práve vy? Neúnavne vytrvalý a dá sa povedať, že aj príliš sústredený na prácu. Napriek tomu, že tento zamestnanec znáša vlnu kritiky, nechápavého krútenia hlavou a ohovárania medzi kolegami, zároveň budí rešpekt kvôli jeho zmyslu pre detail.

Čítajte: Ženy vs. muži: Unavenejšie, no výkonnejšie!

9. Príliš smelý nováčik

Ďalší typ osobnosti, ktorý vám možno lezie poriadne na nervy je otravný nováčik. Keď sa zamestnal, každého svojho nového kolegu si odsledoval. Správanie, vzťahy na pracovisku, oslovovanie, spôsob komunikácie. Prešlo pár dní a váš nový kolega sa tak udomácnil, že vám skoro zabehla káva, keď ste si všimli podobnosť jeho prejavu s tým vašim.Smeje sa ako vy, polichotí kolegovi, "zavtipkuje" na porade a vy takmer ozeleniete.

Vami rokmi vybudované vzťahy s kolegami na pracovisku zrazu pomerne trápnym spôsobom preberie osoba behom dvoch týždňov a bude horšie - počkajte si na kritizovanie vašej práce, donášanie šéfovi a začne smrdieť i samochvála. Pevné nervy prajeme!

10. Nešikovný alebo vypočítavý?

Opäť nie veľmi obľúbený zamestnanec, ktorý je síce milý, no všetko čo urobí, je nepoužiteľné a vám preteká pohár trpezlivosti. Väčšinou po ňom prácu prerobíte červení od zlosti. Vždy, keď sa mu totiž chystáte ľudovo povedané "vyčistiť žalúdok", predbehnú vás výčitky a ľútosť. Po dlhšom časovom období práce s ním začnete premýšľať či to predsa len nerobí naschvál. Kto nezažil, nepochopí...

Zdroj: Zdroj: Info.sk, BD, zahr. Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.