• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
15°Bratislava

Presvedčivé výsledky spoločnosti Henkel v treťom štvrťroku

  • 7:27 12.11.2014
  • BRATISLAVA
Presvedčivé výsledky spoločnosti Henkel v treťom štvrťroku

"Napriek zložitým trhovým podmienkam spoločnosť Henkel zaznamenala presvedčivé výsledky aj v treťom štvrťroku 2014. Podarilo sa nám zvýšiť organické tržby vo všetkých obchodných divíziách a ďalej posilňovať našu ziskovosť," povedal Kasper Rorsted, predseda predstavenstva spoločnosti Henkel. "Vďaka výraznému zvýšeniu organických tržieb sme na rozvíjajúcich sa trhoch opäť dosiahli nadpriemerný rast. Po akvizícii spoločnosti Bergquist v treťom štvrťroku budeme pokračovať v posilňovaní našej vedúcej pozície v segmente lepidiel a technológií. V priebehu roka sme do všetkých našich troch obchodných divízií investovali približne 1,7 miliardy EUR s cieľom ďalej posilniť naše portfólio."

S ohľadom na trhové podmienky počas zvyšnej časti aktuálneho účtovného roka Rorsted uviedol: "Sme svedkami pokračujúceho konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou a pretrvávajúcich politických nepokojov v oblasti Stredného východu. Výhľad ekonomického vývoja je vo všeobecnosti stále náročnejšie správne odhadnúť. Zvýšená akcieschopnosť a flexibilita sú kľúčovými faktormi nášho úspechu v týchto zložitých trhových podmienkach. Preto budeme pokračovať v ďalšom zjednodušovaní a harmonizácii našich štruktúr.

Výhľad na rok 2014
Rorsted spresnil očakávania spoločnosti Henkel na rok 2014. "Stále očakávame, že organický rast obratu dosiahne 3 až 5 percent. Zvýšili sme náš odhad upravenej výnosnosti predaja (marža EBIT), pričom momentálne očakávame rast tesne pod úrovňou 16,0 %. Zároveň aj naďalej očakávame, že rast upravených výnosov na preferenčnú akciu sa bude pohybovať v hornej polovici jednociferných čísiel."

Obrat a zisk v treťom štvrťroku 2014
V treťom štvrťroku 2014 sa obrat medziročne zvýšil o 1,2 % na 4 236 miliónov EUR. Po úprave o negatívne kurzové vplyvy vo výške 2,2 % sa obrat zvýšil o 3,4 %. Organický obrat, do ktorého sa nezapočítavajú kurzové vplyvy a vplyvy akvizícii a odpredaja, sa posilnil o 2,3 %.

Divízia Pracích a čistiacich prostriedkov zaznamenala presvedčivý nárast organického obratu o 3,5 %. V divízii Beauty Care sa organický obrat zvýšil o 0,8 %. Divízia Lepidiel a technológií tiež vykázala presvedčivé zlepšenie organického obratu vo výške 2,7 %.

Upravený prevádzkový zisk sa po zahrnutí jednorazových ziskov, jednorazových poplatkov a nákladov na reštrukturalizáciu zvýšil o 3,1 %, zo 672 miliónov EUR na 693 miliónov EUR. V porovnaní so 649 miliónmi EUR za rovnaký štvrťrok predchádzajúceho roka klesol vykázaný prevádzkový zisk (EBIT) na 603 miliónov EUR.

Upravená výnosnosť predaja (marža EBIT) sa zvýšila o 0,3 percentuálneho bodu na 16,4 %. Vykázaná výnosnosť predaja vo výške 14,2 % zaostala za výnosnosťou na úrovni 15,5 % v treťom štvrťroku 2013.

Hospodársky výsledok sa zlepšil na -11 miliónov EUR v porovnaní s -27 miliónmi EUR v treťom štvrťroku 2013. Tento kladný vývoj vyplýva predovšetkým zo zlepšenia čistého úrokového výnosu. Dôvodom zlepšenia bolo splatenie prioritných obligácií, ako aj ukončenie fixácie úrokových sadzieb v marci 2014. Sadzba dane bola 24,0 % v porovnaní s 24,8 % v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka.

Čistý štvrťročný výnos dosiahol 450 miliónov EUR v porovnaní so 469 miliónmi EUR v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka. Po odpočítaní menšinových podielov vo výške 10 miliónov EUR dosiahol čistý zisk hodnotu 440 miliónov EUR (rovnaký štvrťrok predchádzajúceho roka: 458 miliónov EUR). Upravený štvrťročný čistý zisk po odpočítaní menšinových podielov vzrástol o 6,7 %, zo 476 miliónov EUR na 508 miliónov EUR. Výnosy na preferenčnú akciu (EPS) klesli z 1,06 EUR v treťom štvrťroku 2013 na aktuálnych 1,01 EUR. Upravené výnosy na preferenčnú akciu sa zvýšili o 6,4 %, z 1,10 EUR na 1,17 EUR.

Pomer čistého pracovného kapitálu na obrate bol 5,6 % v porovnaní so 4,5 % v rovnakom období predchádzajúceho roka. K 30. septembru 2014 spoločnosť Henkel vykázala čistú finančnú pozíciu vo výške 740 miliónov EUR, čo v medziročnom vyjadrení predstavuje zvýšenie o 255 miliónov EUR.

Obchodné výsledky za január až september 2014
Pod vplyvom negatívneho kurzového vývoja obrat za prvých deväť mesiacov roku 2014 dosiahol 12 302 miliónov EUR, čo predstavuje medziročný pokles o 1,6 %. Organický obrat však vzrástol o 3,3 %, pričom k tomuto presvedčivému výkonu prispeli všetky obchodné divízie. Upravený prevádzkový zisk sa zvýšil o 2,8 %, z 1 932 miliónov EUR na 1 986 miliónov EUR. Upravená výnosnosť predaja (marža EBIT) sa zvýšila z 15,5 % na 16,1 %. K tomuto pozitívnemu vývoju opäť prispeli všetky obchodné divízie.

Upravený čistý zisk za prvých deväť mesiacov (po odpočítaní menšinových podielov) vzrástol o 7,8 %, z 1 354 miliónov eur na 1 459 miliónov eur. Upravené výnosy na preferenčnú akciu (EPS) vo výške 3,37 EUR predstavujú medziročné zvýšenie o 7,7 %.

Prognóza skupiny Henkel na rok 2014
Spoločnosť Henkel aj naďalej očakáva v účtovnom roku 2014 organický rast obratu vo výške 3 až 5 %. Ako doposiaľ, Henkel očakáva, že rast v uvedenom rozmedzí dosiahnu divízia Pracích a čistiacich prostriedkov aj divízia Lepidiel a technológií. Pokiaľ ide o divíziu Beauty Care, spoločnosť Henkel prehodnotila svoj doterajší odhad a v súčasnosti očakáva jej organický rast okolo úrovne 2 %. V súlade so svojou stratégiou do roku 2016 Henkel od rozvíjajúcich sa trhov očakáva aj mierne zvýšenie ich podielu na celkovom obrate. Spoločnosť Henkel spresnila svoj odhad upravenej výnosnosti predaja (EBIT). V porovnaní s hodnotou z roku 2013 Henkel v súčasnosti očakáva zvýšenie tesne pod úrovňou 16,0 % (predchádzajúci odhad bol 15,5 %). Ako predtým, Henkel naďalej očakáva, že rast upravených výnosov na preferenčnú akciu sa bude pohybovať v hornej polovici jednociferných čísiel.

Spoločnosť Henkel so svojimi vedúcimi značkami a technológiami celosvetovo pôsobí v troch oblastiach podnikania: Starostlivosť o domácnosť, Beauty Care a Adhesive Technologies (Lepidlá Technológie). Spoločnosť, založená v roku 1876, so svojimi známymi značkami Persil, Schwarzkopf a Loctite globálne zastáva vedúce postavenie na trhu tak v spotrebiteľských, ako aj priemyselných odvetviach. Henkel zamestnáva okolo 47 000 pracovníkov. V roku 2013 dosiahol tržby vo výške 16, 4 mld. eur a upravený prevádzkový zisk vo výške 2,5 mld. eur. Prioritné akcie spoločnosti Henkel sú evidované v indexe DAX na nemeckej burze cenných papierov.

Na Slovensku pôsobí Henkel vo všetkých troch strategických oblastiach už od roku 1991. Henkel Slovensko predáva viac ako 50 značiek a dnes spoločnosť zamestnáva 1 600 pracovníkov.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

VČERA - 13:04Tlačové správy

V obľúbenej online hre sa objavil legendárny vojak Švejk s hlasom herca Michala Holána.

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

6:29 10.05.2024Tlačové správy

Značka Remington je lídrom na trhu v oblasti starostlivosti o vlasy v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.