• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
22°Bratislava

OECD odhaduje Slovensku rýchly rast a nižšiu nezamestnanosť

  • 16:44 05.11.2014
  • BRATISLAVA
OECD odhaduje Slovensku rýchly rast a nižšiu nezamestnanosť

Séria aktualizácie prognóz pre slovenské hospodárstvo pokračuje. Po utorňajšej predikcii Európskej komisie zverejnila nové dáta aj Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), ktoré prišiel na Slovensko odprezentovať samotný šéf organizácie José Ángel Gurría.

Slovensko pritom podľa odhadov OECD v tomto roku porastie o 2,6 %, v budúcom roku hospodársky rast zrýchli na 2,8 % a v roku 2016 na 3,4 %. Zároveň očakáva aj pokles nezamestnanosti na 12,8 % v roku 2015 a následne na 12,2 % o rok neskôr. Ceny sa podľa OECD v tomto roku na Slovensku medziročne nezmenia, v budúcom roku už by harmonizovaná inflácia mala dosiahnuť 1,2 % a v roku 2016 by mal rast cien zrýchliť na 1,6 %.

Súvisiace:

Brusel zmenil Slovensku odhad, ekonomika porastie rýchlejšie

Organizácia odporúča zlepšovať efektivitu výberu daní

Gurría v stredu po stretnutí s premiérom Robertom Ficom však hovoril aj o tradičných odporúčaniach OECD pre slovenskú ekonomiku. Sú medzi nimi aj také, ktoré sa pravidelne opakujú. Okrem iného organizácia odporúča naďalej zlepšovať efektivitu výberu daní, zefektívniť výber dane z nehnuteľností a taktiež zaviesť environmentálne dane.

Rezervy na Slovensku vidí aj v efektivite verejnej správy, či vo vzdelávaní. Práve zlepšenie systému vzdelávania je pritom podľa Gurríu podstatné pre boj s nezamestnanosťou, ktorá na Slovensku napriek poklesu zostáva naďalej vysoká a to najmä medzi mladými ľuďmi a ľuďmi s nízkou kvalifikáciou.

Slovensko by podľa OECD malo viac zabojovať aj s vysokými regionálnymi rozdielmi. Tento problém podľa Gurríu ukazuje aj skutočnosť, že kým Bratislava patrí v Európe medzi najbohatšie regióny, druhý najbohatší slovenský región, západné Slovensko, sa nachádza v tomto poradí až v tretej stovke. Výzvou pre Slovensko je takisto aj boj so starnutím obyvateľstva.

Premiér si vypočul slová chvály

Premiér Robert Fico si však od šéfa OECD v stredu vypočul aj slová chvály. Tie smerovali najmä na výsledky boja s hospodárskou krízou. Gurría chváli, že vláde sa darí udržiavať v porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únie solídny rast, zvyšuje sa produktivita a darí sa aj v konsolidácii verejných financií. Napriek tomu však Gurría dodáva, že Slovensko musí naďalej tvrdo pracovať, pretože jeho pozícia ako malej otvorenej ekonomiky v prostredí slabnúcich obchodných partnerov je náročnejšia.

"Moje posolstvo je gratulácia. Urobili ste veľa roboty v zložitom prostredí, ale rovnako stále zostáva množstvo práce urobiť. Počítajte s OECD pri príprave lepších politík pre lepší život na Slovensku," povedal na záver stredajšej tlačovej konferencie s premiérom Robertom Ficom José Ángel Gurría.

Podľa spomínanej utorňajšej prognózy Európskej komisie Slovensko v tomto roku porastie mierne rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Hospodárske oživenie v budúcom roku bude však naopak pomalšie. Hospodársky rast Slovenska by mal podľa Bruselu v tomto roku dosiahnuť 2,4 %.

Svoje očakávania z jari tak komisia navýšila o 0,2 percentuálneho bodu. Prognózu rastu slovenskej ekonomiky na budúci rok však naopak znížila o 0,6 percentuálneho bodu na 2,5 %. Komisia pridala aj predikciu na rok 2016, kedy by malo slovenské hospodárstvo stúpnuť o 3,3 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

DNES - 15:25Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

DNES - 11:46Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

VČERA - 14:45Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

VČERA - 11:31Ekonomické

Lykožrútová kalamita je dlhodobo neriešená situácia, tvrdia minister a poslanec.

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

17:36 13.05.2024Ekonomické

Úlohou štátu je zabezpečiť stabilné dodávky energií, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.