• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Plat plus výhody rovná sa spokojný zamestnanec

  • 10:56 08.10.2014
  • BRATISLAVA
Plat plus výhody rovná sa spokojný zamestnanec

Ideálna rovnica, v ktorej plat má presné číslo a výhody rôzne podoby. Sú benefity, ktoré zamestnávateľ ponúka pre nás motivujúce, alebo nám stačí pravidelný mesačný pohyb na účte. Čo druhá strana? Je dôležité ľudí v práci odmeňovať nielen financiami? O význame a trendoch zamestnaneckých výhod sa rozprávame s Janou Volekovou z HR oddelenia Provident Financial.

Zľavové poukážky končia v koši
Všetko podlieha trendom, rovnako i spôsoby, akými zamestnávatelia odmeňujú svojich ľudí. Človek je prirodzene tvor súťaživý, ak cíti možnosť vyniknúť a byť odmenený, pochválený, nenechá si ju zväčša ujsť. Stravné lístky už považujeme za samozrejmosť, nie výhodu, zľavové poukážky väčšinou skončia v koši, pod horou papierov alebo si na ne spomenieme už po dobe ich platnosti. Firemný telefón a auto? Patria k "povinnej výbave" v závislosti od pozície. Že až také všedné tieto výhody nie sú zbadáme vtedy, keď o ne prídeme. "Gastráče" nám chýbajú pri nákupe na víkend, za svoje telefonujeme o polovicu kratšie a do svojho tankujeme, keď už musíme ...

Výhody pre rodinu
Každý dobrý šéf vie, že ak má jeho tím pohodu doma, je spokojný a výkonný i v práci. A preto sa niektorí zamestnávatelia zameriavajú na také typy benefitov, z ktorých má osoh i rodina. Nejde napríklad len o pobytové balíky, zvýhodnené dovolenky, tábory pre deti, ale i rôzne poistné produkty, nadštandardnú lekársku starostlivosť, či dokonca firemné materské či jazykové školy. Ak sa dobre cítime v pracovnom kolektíve, nemáme potom žiadny problém tráviť s tými istými ľuďmi čas na spoločných akciách – grilovačkách, splavoch, na dni otvorených dverí, programoch pre deti.

Pružný pracovný čas
Pevný pracovný čas je už vo väčšine spoločností (samozrejme s výnimkou tých, ktorých štruktúra a zameranie si ho vyžaduje) minulosťou, no ten pružný ešte stále nie samozrejmosťou. "pohyblivý čas v práci môžeme vnímame ako benefit, pretože reaguje na potreby ľudí. Naši ľudia si stíhajú vybaviť potrebné veci okolo škôl detí, lekárov pre seba aj členov rodiny, úradné záležitosti. Spoločnosť zabezpečuje ich mobilitu, hradené súkromné kilometre nie sú ničím výnimočným," vysvetľuje J. Voleková.

Pozícia šitá na mieru
Zamestnanecké výhody nás nielen motivujú, no sú aj prostriedkom na to, ako sa vie samotný zamestnávateľ odlíšiť od ostatných. Investícia do vzdelania zamestnancov je naozaj nadčasový benefit. V práci radi využívame rôzne školenia, kurzy, jednoducho príležitosti, kde sa môžeme vzdelávať vo svojej profesii, v zručnostiach, takisto v jazykoch. Navštevovať špecializované konferencie, stáže. Dostávame priestor, aby sme rástli. "U nás sme prešli zaujímavým procesom prípravy na tzv. pracovné role. Jednoducho sme si zadefinovali, ako by výkon na istých pozíciách mal vyzerať pri ideálnom kandidátovi. Predošlým popisom pracovných pozícií sme dodali potrebnú pružnosť na to, aby naši ľudia mohli vedomostne, pomerne rýchlo rásť a kariérne sa vyvíjať. Napríklad kariéra v zahraničí nie je u nás ničím výnimočným," dodáva odborníčka.

To čo vieme, nám nikto nevezme. A práve to je i strašiak pre zamestnávateľov. Často investujú do ľudí, ktorí následne prejdú do iného zamestnania či konkurencii, zvýši sa ich hodnota na pracovnom trhu ...V takomto prípade investícia do zamestnanca príde šéfov draho. Za výhodu môžeme určite považovať i prácu z domu, kedy si sami riadime čas i pracovnú činnosť.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.