• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
17°Bratislava

Poznáte Programy územnej spolupráce?

  • 9:25 29.09.2014
  • BRATISLAVA
Poznáte Programy územnej spolupráce?

Už skoro 25 rokov je územná spolupráca jedným z kľúčových cieľov kohéznej politiky EÚ a dôležitým nástrojom európskej integrácie. Jeho tri vetvy – cezhraničná, transnacionálna a medziregionálna – prispievajú k odbúravaniu deliacej funkcie hraníc, pomáhajú riešiť spoločné problémy a podporujú strategické úsilie o dosiahnutie spoločných európskych cieľov.

Programy cezhraničnej spolupráce
Aj v nasledujúcom programovom období bude Slovenská republika zapojená do viacerých programov územnej spolupráce. V rámci cezhraničnej spolupráce budú môcť subjekty z verejného, ale aj súkromného sektora, využívať zdroje EÚ na spoločné aktivity s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom. Celkový rozpočet týchto štyroch programov predstavuje viac ako 560 miliónov EUR. Programy sa sústreďujú na využívanie vnútorného potenciálu prihraničných regiónov v záujme vyváženého územného rozvoja v oblastiach ako sú doprava, životné prostredie, zamestnanosť, vzdelávanie a budovanie inštitucionálnych kapacít.

Zaujímavou súčasťou programov cezhraničnej spolupráce budú aj v nasledujúcom programovom období fondy malých projektov, ktoré:

• Podporujú cezhraničnú spoluprácu tým, že poskytujú nenávratný príspevok na budovanie partnerstiev založených na miestnych iniciatívach.
• Budú zamerané na široké oblasti spolupráce (školenia, konferencie, spoločné podujatia, drobné investície).
• Budú poskytovať maximálne 50.000 EUR na jednu žiadosť na maximálne 12 mesiacov.

Programy nadnárodnej spolupráce
Okrem cezhraničnej spolupráce sa budú môcť žiadatelia zo Slovenska zapojiť aj do niektorého z programov nadnárodnej spolupráce.

Cieľom programu spolupráce INTERREG EUROPE 2014 – 2020 bude, prostredníctvom výmeny skúseností a osvedčených postupov medzi regiónmi a vzdelávania sa v oblasti tvorby politík a stratégií, zlepšiť implementáciu regionálnych rozvojových politík a programov, predovšetkým programov spadajúcich pod cieľ Investovanie do rastu a zamestnanosti a Európska územná spolupráca.

Program Stredná Európa 2020 bude rozvíjať regionálne kapacity v súlade s integrovaným prístupom "zdola nahor", pričom bude zapájať a koordinovať relevantných aktérov na všetkých úrovniach riadenia.

Operačný program Dunajský región je novým operačným programom v rámci nadnárodnej spolupráce, ktorý bude teritoriálne kopírovať územie tzv. Dunajskej stratégie. Konkrétne prioritné oblasti programu sú v príprave, ale budú zohľadňovať existujúcu legislatívu EÚ, tematické priority pre program INTERREG a tiež národné priority jednotlivých štátov v oblastiach nadnárodnej spolupráce, inovácií, dopravy a životného prostredia.

Programy medzinárodnej spolupráce
V rámci medziregionálnej spolupráce sa budú môcť žiadatelia zo všetkých členských krajín EÚ zapojiť do programov INTERREG EUROPE, Interact, Urbact a Epson, ktoré sú zamerané na výmenu skúseností v rámci celého Európskeho spoločenstva.

Chcete sa dozvedieť viac o Programoch územnej spolupráce? Prihláste sa na odbornú konferenciu spoločnosti Centire s.r.o. – Sprievodca svetom štrukturálnych fondov. Hlavnými témami budú: Nové programové obdobie 2014 – 2020; Nové operačné programy; Programy cezhraničnej spolupráce; Skúsenosti z úspešných projektov. Bližšie informácie nájdete na www.centire.com.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.