• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Posledná príležitosť na vrátenie poplatkov

  • 12:52 26.06.2014
  • BRATISLAVA
Posledná príležitosť na vrátenie poplatkov

Definitívny termín na vysporiadanie starých záväzkov sa blíži. Občania, ktorí získali cenné papiere ešte počas prvej vlny kupónovej privatizácie alebo neskôr, majú možnosť bezodplatne ich previesť na Fond národného majetku SR už len do konca tohto roka. Majitelia cenných papierov, ktoré pre nich nemajú hodnotu, tak majú možnosť navždy sa zbaviť poplatkov za vedenie účtu.

V zmysle príslušného zákona eviduje cenné papiere z prvej vlny kupónovej privatizácie na svojich účtoch Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s. (CDCP SR) a jeho členovia. Veľa z týchto cenných papierov môže byť v súčasnosti už bez trhovej hodnoty. Pre ich majiteľov však predstavujú povinnosť platiť každoročne poplatky za vedenie účtu.

Aj tento rok posielal CDCP SR faktúry za vedenie účtu. "Občania majú v prvom rade povinnosť zaplatiť faktúru za vedenie účtu. Následne môžu urobiť bezodplatný prevod na Fond národného majetku SR (FNM SR). FNM SR garantuje občanom úhradu poplatku za vedenie účtu majiteľa za rok, v ktorom sa uskutočnil prevod, ako aj vrátenie poplatkov za vedenie účtu za predchádzajúce dva roky za cenné papiere, ktoré boli predmetom bezodplatného prevodu." Fond národného majetku SR uhradí aj poplatok za vedenie účtu za rok 2014, ak majitelia cenných papierov využijú možnosť bezodplatného prevodu na Fond národného majetku SR do konca roka 2014.

Na prevod cenných papierov bez hodnoty na FNM SR majú občania už iba necelých 7 mesiacov. CDCP SR vedie ešte viac ako 360 tis. účtov, na ktorých sú evidované cenné papiere, pričom aktivita majiteľov účtov v posledných mesiacoch výrazne poklesla. Lehota na uskutočnenie bezodplatného prevodu na FNM SR sa končí 31.12.2014. "Po uplynutí tejto lehoty, čiže od 1. januára 2015, už nebude možné prevádzať cenné papiere na Fond národného majetku SR bezodplatne. Aj preto vyzývame občanov, aby si túto možnosť nenechávali na poslednú chvíľu, môžu si ušetriť veľa času. Je totiž pravdepodobné, že koncom roka bude o prevody zo strany občanov veľký záujem, " upozorňuje Miriam Žiaková, hovorkyňa Fondu národného majetku SR.

3 KROKY K BEZSTAROSTNOSTI

1. OVERTE SI SVOJE NEDOPLATKY
Na faktúre za vedenie účtu majiteľa, ktorú Vám Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s. doručil začiatkom tohto roku, je uvedený aj prehľad neuhradených poplatkov. V prípade, že máte nedoplatky, uhraďte ich, s uvedením správnych údajov bankového prevodu, ktoré nájdete na webstránke www.cdcp.sk v sekcii Časté otázky - Faktúra.

2. ZISTITE AKÚ HODNOTU MAJÚ VAŠE CENNÉ PAPIERE
Vaše cenné papiere nemusia byť bez hodnoty! Ich reálnu trhovú cenu sa dozviete na telefonickej linke spoločnosti Dlhopis, o.c.p., a.s. 0800/ 124 784, alebo u obchodníkov s cennými papiermi, v bankách, dennej tlači, na internete, prípadne na Burze cenných papierov v Bratislave, a.s. Ak dôjdete k záveru, že Vaše cenné papiere pre Vás nemajú hodnotu, môžete tieto cenné papiere bezodplatne previesť na FNM SR. Túto možnosť môžete využiť už len do konca roka 2014.

3. ZBAVTE SA POPLATKOV ZA CENNÉ PAPIERE BEZ HODNOTY
Na vybraných pracoviskách Slovenskej pošty, a.s. môžete vykonať prevod cenných papierov na FNM SR, za ktorý neplatíte. Uhradené poplatky za vedenie účtu za rok 2013 a 2012 Vám budú vrátené Fondom národného majetku SR. FNM SR občanom garantuje, že po prevode cenných papierov na FNM SR uhrádza poplatok za vedenie účtu majiteľa za rok, v ktorom sa uskutočnil prevod, a taktiež vráti uhradené poplatky za vedenie účtu za predchádzajúce dva roky za cenné papiere, ktoré boli predmetom bezodplatného prevodu.

Viac informácií na uvedených kontaktoch:
Faktúry za vedenie účtu v CDCP SR – 02/59395939, www.cdcp.sk
Hodnota cenných papierov, prevod na FNM SR – 0800 124 784, www.dlhopisocp.sk, www.akciebezhodnoty.sk
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.