• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
22°Bratislava

V súťaži o europarlament dobiehajú socialisti ľudovcov

  • 14:29 14.05.2014
  • BRUSEL
V súťaži o europarlament dobiehajú socialisti ľudovcov

Necelých desať dní pred začatím volebného kolotoča prieskumy naznačujú, že konzervatívci by v budúcom zložení europarlamentu stratili a socialisti by si mierne polepšili.

Európski ľudovci z Európskej ľudovej strany (EĽS) vedú pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP), podľa aktualizovaných a dnes zverejnených odhadov PollWatch2014 už iba o tri kreslá pred socialistami z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D).

Necelých desať dní pred začatím volebného kolotoča vo všetkých 28 členských štátoch EÚ prieskumy naznačujú, že konzervatívci by v budúcom zložení europarlamentu stratili - obsadili by 212 kresiel (28,2 percenta) oproti terajším 274 kreslám (35,8 percenta) - a socialisti by si mierne polepšili na 209 mandátov (27,8 percenta) oproti súčasným 196 mandátom (25,6 percenta).

Organizácia VoteWatch Europe však upozorňuje, že ide o špekulatívne odhady, pretože nie všetky politické strany zapojené do eurovolieb vyjadrili svoje zámery.

Tretia najsilnejšia skupina v EP, liberáli z ALDE, by mohli prísť až o 20 kresiel (63 namiesto 83) a Zelení, štvrtá veľká skupina, sa v odhadoch prepadáva až na šieste miesto s počtom 38 mandátov namiesto súčasných 57.

Do povolebnej "matematiky" v EP by mohli najviac zasiahnuť euroskeptické strany. VoteWatch Europe očakáva relatívne vysoký počet poslaneckých kresiel najmä v prípade novovytváranej politickej skupiny Európska aliancia za slobodu (EAF). Do tejto skupiny sa hlási Národný front (FN) z Francúzska a Strana slobody (PVV) z Holandska, ďalej Slobodná strana Rakúska (FPÖ), Flámsky záujem z Belgicka, Liga Severu z Talianska, ale aj Švédski demokrati či Slovenská národná strana (SNS), ktorá v terajšom zložení má jedného poslanca v skupine Európa slobody a demokracie (EFD).

Politickí analytici predpokladajú, že novoohlasovaná aliancia euroskeptikov v EP získa potrebný počet 25 poslancov zo siedmich krajín EÚ, aby vytvorila vlastnú frakciu. Mnohí z poslancov týchto politických strán a hnutí sú teraz v EP začlenení v skupine Nezaradených.

Dnes zverejnené odhady naznačili, že Nezaradení, teda jadro, z ktorého sa má zrodiť skupina EAF, by mohli získať až 95 kresiel (12,6 percenta) v zákonodarnom zbore EÚ. Teraz má táto skupina 33 členov (4,3 percenta).

Kto koho podporí

Otvorenou otázkou z hľadiska európskej politiky zostáva prihlásenie sa niektorých nových politických subjektov k tradičným politickým rodinám. Poslanci za vládnu stranu ANO z Českej republiky pravdepodobne podporia ALDE. To je predpoklad aj pre stranu SaS zo Slovenska, ak uspeje v eurovoľbách, no hlásiť sa môžu aj ku kritikom EÚ zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Sociálni liberáli zo španielskej Únie pre pokrok a demokraciu (UPyD) by tiež mohli prejsť k ALDE alebo si zvoliť skupinu Nezaradených.

Určitá neistota je pri stranách ako Nová flámska aliancia (N-VA) z Belgicka, Dánska ľudová strana (DFP) či ultrapravicová strana Praví Fíni. Podľa ich zamerania by ich poslanci mohli posilniť rady skupiny EFD, ktorá má šancu rozrásť sa z 31 na 39 členov.

Najmenej čitateľné sú však nové subjekty ako napríklad Hnutie piatich hviezd (M5S) z Talianska. Poslanci M5S môžu potešiť skupinu Zelených alebo aj britského europoslanca Nigela Faragea, lídra EFD.

V prípade Slovenska je najmenej čitateľná strana OĽaNO, keďže však dáva priestor nezávislým, v prípade úspechu je pravdepodobné začlenenie jej poslancov so skupiny Nezaradených.

PollWatch2014 rozdeľuje 13 slovenských eurposlancov nasledovne: siedmi v skupine S&D, traja v EĽS a po jednom u liberálov (ALDE), konzervatívcov (ECR) a euroskeptikov (EFD).

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

DNES - 12:41Zahraničné

Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní, tvrdí český prezident.

Ukrajinský dronový útok údajne vykoľajil vlak v ruskej Volgogradskej oblasti

Ukrajinský dronový útok údajne vykoľajil vlak v ruskej Volgogradskej oblasti

DNES - 12:11Zahraničné

Vykoľajenie vlaku vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska spôsobil ukrajinský dronový útok, uviedli v utorok ruské médiá.

Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

DNES - 11:17Zahraničné

Komisár Rady Európy zaslal list podpredsedovi Národnej rady SR a štyrom predsedom parlamentných výborov.

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

DNES - 10:33Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní.

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

DNES - 10:24Zahraničné

Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd.