• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
23°Bratislava

Ukrajina má nového premiéra, Viktor Janukovyč prehovoril

  • 19:20 27.02.2014
  • KYJEV
Ukrajina má nového premiéra, Viktor Janukovyč prehovoril

Novým ukrajinským premiérom sa vo štvrtok stal líder strany Baťkivščyna (Vlasť) Arsenij Jaceňuk. Za jeho vymenovanie do čela exekutívy hlasovalo 317 zo 417 poslancov parlamentu. Vicepremiérom pre európske záležitosti sa stal jeho stranícky kolega Boris Tarasjuk, dvojnásobný exminister zahraničných vecí.

Ministrom pre šport a mládež sa stal Dmytro Bulatov, ktorý sa v januári stal obeťou únosu a mučenia. Ministrom zdravotníctva je zase Oleh Musij, šéf dobrovoľníkov pomáhajúcich zraneným na kyjevskom Námestí nezávislosti, ktoré bolo centrom nepokojov.

Tribún ľudu a tvár nepokojov Jevhen Nyščuk sa vďaka svojej iniciatíve koordinovať program na pódiu na námestí stal ministrom kultúry. Bývalý minister hospodárstva Olexandr Šlapak bol schválený do pozície ministra financií. Šéfom diplomacie je Andrij Deščicja a ministrom obrany zase Ihor Teňuk.

Odporúčame:

Na Kryme zaviala ruská vlajka, Putin štartuje stíhačky

USA podali Ukrajine ruku, pošlú jej miliardu dolárov

Jaceňuk ešte pred svojím zvolením vyhlásil, že je pripravený podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniu a takisto prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby Krym aj napriek väčšinovej ruskej populácii zostal súčasťou Ukrajiny.

Jaceňuka považujú za človeka blízkeho expremiérke Juliji Tymošenkovej. Tú v sobotu po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča prepustili z väzenia. Špekuluje sa, že Tymošenková by mohla kandidovať v prezidentských voľbách vypísaných na 25. mája. V nasledujúcich týždňoch by mala odcestovať do Nemecka, kde sa podrobí liečeniu, keďže vo väzení sa jej zhoršili problémy s chrbticou.

Úradujúci prezident a predseda parlamentu Oleksander Turčynov konštatoval, že dočasná vláda bude musieť vrátiť na Ukrajinu normálny život a prijať nepopulárne rozhodnutia, aby zabránila ekonomickému úpadku.

Vláda bude pracovať do prezidentských volieb, ktoré sú naplánované na 25. mája. Hlavnou úlohou dočasného kabinetu bude stabilizácia ekonomickej a politickej situácie, získanie pôžičky od medzinárodných veriteľov, podpis asociačnej dohody s EÚ ako aj vyšetrenie úmrtí desiatok demonštrantov počas protivládnych protestov.

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v piatok predstúpi pred novinárov v ruskom meste Rostov nad Donom, ktorým ponúkne svoj pohľad na turbulentné udalosti v jeho vlasti. Informujú o tom vo štvrtok ruské médiá odvolávajúce sa na zdroje z blízkosti Janukovyča.

Ten ešte vo štvrtok zverejnil stanovisko, podľa ktorého sa stále považuje za prezidenta, pričom požiadal Rusko o ochranu pre akciami "extrémistov", ktorí prevzali moc. Poukázal aj na situáciu na Kryme, kde podľa neho ľudia neuznávajú "lídrov vybraných davom".

Proruský líder, ktorého od moci odstavil parlament, zároveň poprel, že nariadil armáde zásah proti demonštrantom, a dodal, že tak neurobí ani teraz. Naopak, poukázal na to, že opozícia nedodržala dohodu o riešení vzniknutej situácie sprostredkovanú EÚ spred jedného týždňa.

Ukrajinský parlament v sobotu odvolal Janukovyča a následne aj kľúčových členov jeho vlády. Zosadený prezident, ktorý ešte v piatok potvrdil pristúpenie na prelomovú dohodu s opozíciou sprostredkovanú EÚ, v sobotu ušiel z Kyjeva a odvtedy sa nachádza na neznámom mieste.

Údajne sa nachádza v sanatóriu na okraji ruskej metropoly Moskva. Vláda naňho vydala medzinárodný zatykač pre podozrenie z "hromadnej vraždy".

Odporúčame aj:

Symbol násilia na Ukrajine padol, rozpustili Berkut

Janukovyčove účty treba kontrolovať, upozorňujú USA

Na Kryme to vrie, Putin nariadil ruským vojskám pohotovosť

O Tymošenkovej podlomené zdravie sa postarajú nemeckí lekári

Nad Ukrajinou sa zvolebnieva, odhalili tajomstvo prezidenta

Ukrajine hrozí rozdelenie, na Kryme majú ruského starostu

Erotika podľa Janukovyča: Tento nahý portrét baví internet



Prezident Janukovyč zmizol, Kyjev na neho vydal zatykač
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

DNES - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.