• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Janukovyč zmizol, Kyjev na neho vypísal zatykač

  • 15:18 24.02.2014
  • KYJEV
Janukovyč zmizol, Kyjev na neho vypísal zatykač

Nový ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov pondelok informoval o vydaní oficiálneho zatykača na parlamentom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča.


Minister prostredníctvom svojho konta na internetovej sociálnej sieti Facebook oznámil, že exprezidenta začali vyšetrovať pre "minulotýždňovú hromadnú vraždu mierumilovných občanov". Odkazoval na protivládne nepokoje, ktoré si v Kyjeve vyžiadali desiatky obetí.

Podľa posledných informácií proruského lídra videli v nedeľu na Krymskom polostrove, no jeho súčasná poloha nie je známa. Avakov v nedeľu uviedol, že Janukovyč sa deň predtým pokúsil odletieť z Donecka do Ruska, čo mu však nebolo umožnené.

Ruský premiér pochybuje o legitimite vlády

Ruský premiér Dmitrij Medvedev spochybnil legitimitu novej vlády na Ukrajine, ktorá vznikla v sobotu po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča. Stanovisko Medvedeva bolo podľa agentúry Associated Press (AP) doposiaľ najkritickejšie zo strany Moskvy po rekonštrukcii ukrajinského vládneho kabinetu a Janukovyčovom odchode z Kyjeva.

"Nerozumieme tomu, čo sa tam deje. Existuje tu reálna hrozba pre naše záujmy a životy našich občanov," citujú Medvedeva ruské tlačové agentúry. "Máme veľké pochybnosti o legitímnosti viacerých (ukrajinských) orgánov moci," dodal druhý muž Ruska.

Do Kyjeva príde aj Ashtonová

Na Ukrajinu v pondelok pricestuje šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonová na rokovania s tamojšími novými predstaviteľmi, ktorým bude dominovať najmä zlá ekonomická situácia a možnosť pôžičky od 28-členného bloku.

Európska únia už oznámila, že Ukrajine je pripravená ponúknuť jasnú európsku perspektívu ako aj značnú finančnú pomoc po zostavení novej vlády. Výška možnej pomoci zatiaľ nie je známa, no EÚ už prehodnocuje potreby Kyjeva.

Dočasná hlava štátu a predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov už povedal, že nový prechodný kabinet by mal byť známy do utorka tohto týždňa. Hlavnými kandidátmi na premiéra je opozičný líder Arsenij Jaceňuk a bývalý minister a podnikateľ Petro Porošenko.

Expremiérka Julija Tymošenková, ktorú v sobotu prepustili po dva a pol roku z väzenia, svoju kandidatúru už vylúčila.

Súvisiace:

Prezident Janukovyč opustil Kyjev, Tymošenková hlási návrat

Sloboda pre Tymošenkovú, parlament schválil jej prepustenie

Pred veľvyslanectvom Ukrajiny v Bratislave horeli sviečky

Teror na Ukrajine rozhýbal vládu, Slovensko prijme migrantov

Agentúra S&P zhoršila rating Ukrajiny

V Kyjeve hlásia sto obetí, Európa uvalí na vinníkov sankcie

Predčasné prezidentské voľby na Ukrajine už boli stanovené na 25. mája a kandidovať v nich plánuje tak Tymošenková, ako aj opozičný líder Vitalij Kličko. Ministerstvo zdravotníctva medzičasom zvýšilo oficiálny počet obetí minulotýždňových násilností na 88. Nový minister vnútra Arsen Avakov už nariadil vyšetrovanie násilia ako aj postupu polície počas nepokojov.

Neposielajte na Ukrajinu vojakov, varujú USA Rusov

Poradkyňa Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Susan Riceová v nedeľu varovala ruskú vládu pred poslaním jej vojakov na politickou krízou zmietanú Ukrajinu.

Podľa jej slov by totiž v súčasnej situácii išlo o "vážnu chybu, keďže nie je v záujme Ukrajiny, Ruska ani Európy či USA pozerať sa, ako sa krajina rozdelí". Reagovala tak na minulý týždeň zverejnené slová nemenovaného predstaviteľa ruskej vlády, ktorý avizoval zásahu ruskej armády v záujme ochrany ruských občanov.

Podľa jeho slov v prípade rozpadu Ukrajiny vypukne vojna. Ako povedal v odkaze na krátku rusko-gruzínsku vojnu z leta 2008, "najprv stratia Krym, pretože ho pôjdeme chrániť, ako sme to urobili v Gruzínsku". Riceová v rozhovore pre americkú televíziu NBC však tvrdí, že "nie je v nikoho záujme, aby sa na Ukrajinu vrátilo násilie a situácia eskalovala".

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

DNES - 9:12Zahraničné

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 6:18Zahraničné

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany.

Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku

Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku

DNES - 6:12Zahraničné

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti.

Zamestnanci supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi

Zamestnanci supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi

DNES - 6:06Zahraničné

Polícia neprezradila, aké množstvo drogy sa nachádzalo v prepravkách.