• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
22°Bratislava

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

  • 20:17 18.04.2024
  • Espoo
Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Odborníci varovali, že utajiť svoje súkromné údaje pred spoločnosťou Apple je "prakticky nemožné". Nová štúdia naznačuje, že predvolené aplikácie v iPhone, iPade a MacBooku zhromažďujú vaše osobné údaje, aj keď sa zdajú byť vypnuté.

Ide o prvú štúdiu, ktorá skúmala nastavenia ochrany súkromia predvolených aplikácií spoločnosti Apple, konkrétne Safari, Siri, Family Sharing, iMessage, FaceTime, Lokalizačné služby, Find My a Touch ID. Docent Janne Lindqvist, vedúci katedry informatiky na fínskej univerzite Aalto, povedal:

"Zamerali sme sa na aplikácie, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou platformy a ekosystému. Tieto aplikácie sú prilepené k platforme a zbaviť sa ich je prakticky nemožné. Vzhľadom na spôsob, akým je navrhnuté používateľské rozhranie, používatelia nevedia, čo sa deje. Používateľ má napríklad možnosť zapnúť alebo nezapnúť Siri, virtuálnu asistentku spoločnosti Apple. Povolenie sa však vzťahuje len na to, či používate hlasové ovládanie Siri. Siri zhromažďuje údaje na pozadí z iných aplikácií, ktoré používate, bez ohľadu na vašu voľbu, pokiaľ nerozumiete tomu, ako vstúpiť do nastavení a konkrétne to zmeniť.”

Tím výskumníkov poznamenáva, že ochrana vášho súkromia na zariadení Apple by si vyžadovala odborné znalosti a vytrvalosť. Zistili tiež, že online pokyny sú nielen mätúce, ale neuvádzajú všetky potrebné kroky ani nevysvetľujú, čo sa so zozbieranými údajmi deje.

Bežný používateľ zber dát nevie vypnúť

Foto: Shahid Jamil/Shutterstock.com

Aby vedci otestovali, či priemerný používateľ dokáže úspešne chrániť svoje údaje, pripravili rozhovory, v ktorých sa účastníci mali pokúsiť zmeniť svoje nastavenia. Účastníci boli schopní urobiť jeden alebo dva kroky správnym smerom, ale žiadnemu sa nepodarilo úplne ochrániť svoje súkromie a všetkým trvalo dlho, kým našli a upravili nastavenia. Výskumníčka Amel Bourdoucen uviedla:

"Online pokyny na obmedzenie prístupu k údajom sú veľmi zložité a mätúce a potrebné kroky sú roztrúsené na rôznych miestach. Neexistuje jasný návod na to, či treba prejsť do nastavení aplikácie, do centrálnych nastavení - alebo dokonca do oboch. Ukázalo sa, že účastníci neboli schopní zabrániť žiadnej z aplikácií, aby zdieľala ich údaje s inými aplikáciami alebo poskytovateľom služieb.”

Výskumníci tvrdia, že si nemôžu byť istí, čo Apple so získanými údajmi robí, ale predpokladajú, že slúžia najmä na trénovanie umelej inteligencie stojacej za Siri a na poskytovanie personalizovaných zážitkov.

Štúdia podrobne uvádza niekoľko návrhov, ako zlepšiť usmernenia v budúcnosti. Výskumníci napríklad navrhujú zvoliť si služby tretej strany, napríklad vymeniť Safari za Firefox.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, acris.aalto.fi
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

DNES - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

VČERA - 21:20Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.

Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?

Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?

VČERA - 19:36Zaujímavosti

Tekutina, ktorá sa niekedy skrýva pod viečkom jogurtu, v skutočnosti nie je voda. Čo s ňou robiť?

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

VČERA - 7:18Zaujímavosti

Majitelia áut, ktorí využívajú výhody ručných autoumyvární, by si mali dať pozor na chybu, ktorá môže poškodiť dôležité komponenty vozidla.

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

20:02 29.04.2024Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.