• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Nad Ukrajinou sa zvolebnieva, odhalili tajomstvo prezidenta

  • 19:02 25.02.2014
  • KYJEV
Nad Ukrajinou sa zvolebnieva, odhalili tajomstvo prezidenta

Ukrajine hrozí rozpad, varuje dočasný prezident


Ukrajinský dočasný prezident Olexander Turčynov v utorok varoval pred "separatistickými tendenciami" v krajine po zosadení jeho predchodcu v úrade Viktora Janukovyča.

Reagoval tým na protesty proti súčasnému politickému vývoju vo východných častiach Ukrajiny, predovšetkým na Kryme.

Podľa Turčynova musí preto vzniknúť "koalícia národnej dôvery," cituje ho spravodajský portál britskej stanice BBC.
Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč plánoval tvrdo potlačiť protivládne jednotky za pomoci tisícov vojakov.

Vyplýva to z dokumentov, ktoré novinári objavili v jeho luxusnej vile na okraji Kyjeva potom, ako Janukovyč opustil hlavné mesto.

Poslanec Hennadij Moskal zverejnil dokumenty popisujúce plán na obkľúčenie Námestia nezávislosti (Majdan). Autenticita dokumentu sa nedá potvrdiť.

Podľa Janukovyčovho plánu malo byť do akcie okrem obrnených vozidiel zapojených aj 22 000 vojakov a policajtov vrátane asi 2000 príslušníkov špeciálnych policajných síl Berkut.

Operácia Vlna a Bumerang

Tajné operácie mali podla poľského portálu TVN24 krycie názvy "Vlna" a "Bumerang" Podľa poslanca Moskala malo ísť o plné "očistenie Majdanu, radnice i okolitých budov, ktoré obsadili demonštranti." Dokumenty prezrádzajú aj mená mužov, ktorí majú dať rozkaz na vykonanie operácií.

Námestie mali obkolesiť ostreľovači, ktorí mali strieľať po demonštrantoch. Moskal povedal, že dokument zverejnil, aby nové ukrajinské úrady neváhali pri stíhaní Janukovyča.

Janukovyča chcú dostať pred medzinárodný tribunál

Ukrajinský parlament schválil v utorok rezolúciu, na základe ktorej má zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča za zločiny proti ľudskosti súdiť Medzinárodný trestný súd (ICC). Na základe návrhu, ktorý schválilo 324 poslancov zo 450-členného parlamentu, sa majú totiž vysokí predstavitelia napojení na zabíjanie demonštrantov od konca novembra do minulého týždňa zodpovedať zo svojich činov pred týmto tribunálom.

"Hlavným cieľom tejto rezolúcie je zaistiť nezávislé vyšetrovanie a potrestanie tých, ktorí sú zodpovední za zločiny proti ľudskosti na Ukrajine," uvádza sa vo vysvetlení, ktoré cituje agentúra RIA Novosti.

Parlament zbavil Janukovyča v sobotu právomocí a obvinil ho z priamej zodpovednosti za smrť desiatok demonštrantov pri zrážkach s políciou počas minulého týždňa. Nový minister vnútra Arsen Avakov voči nemu začal trestné stíhanie a vydal naňho zatykač pre "hromadnú vraždu".

Začína sa kampaň

Na Ukrajine sa v utorok oficiálne začína trojmesačná kampaň pred predčasnými prezidentskými voľbami. Tie by sa mali uskutočniť 25. mája. Kandidáti už odteraz môžu podávať svoje prihlášky ústrednej volebnej komisii. "Volebná kampaň sa začína automaticky na základe rezolúcie Verchovnej rady," uviedla komisia.

Dočasná hlava štátu a predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov dúfa, že predčasné voľby budú "spravodlivé a transparentné". "Som si istý, že nová vláda bude schopná vyviezť krajinu z krízy," citujú ho ukrajinské médiá.

Ukrajinský parlament v sobotu odvolal prezidenta Viktora Janukovyča a následne aj kľúčových členov jeho vlády. Zosadený prezident, ktorý ešte v piatok potvrdil pristúpenie na prelomovú dohodu s opozíciou sprostredkovanú EÚ, v sobotu odišiel z Kyjeva a nachádza sa na neznámom mieste.

Nový minister vnútra Arsen Avakov voči nemu začal trestné stíhanie a vydal naňho zatykač pre "hromadnú vraždu". Proruského lídra údajne naposledy videli v nedeľu na Krymskom polostrove. Deň predtým sa údajne neúspešne pokúsil odletieť z Donecka do Ruska.

Súvisiace:

Ukrajine hrozí rozdelenie, na Kryme majú ruského starostu

Erotika podľa Janukovyča: Tento nahý portrét baví internet

Obrazom: Luxus u Janukovyča, mal zlatú sprchu aj medvede

Janukovyč zmizol, Kyjev na neho vypísal zatykač



Prezident Janukovyč opustil Kyjev, Tymošenková hlási návrat

Sloboda pre Tymošenkovú, parlament schválil jej prepustenie

Janukovyčov jediný spojenec je postrelený

Jeden z najbližších ľudí zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča Andrij Kľujev je postrelený. Potvrdil to v utorok jeho hovorca. Kľujev, ktorý má byť na úteku spolu s Janukovyčom, podľa jeho slov nie je v ohrození života, no nie je známe, kde sa nachádza.

Hovorca sa odvoláva na dôveryhodné zdroje, podľa ktorých sa nedávno vymenovaný šéf prezidentskej kancelárie dostal v uplynulých dňoch pod paľbu dva razy. Výsledkom je strelné poranenie nohy údajne posledného spojenca proruského lídra. Oboch údajne naposledy videli spolu v nedeľu na Kryme.

Janukovyč ešte koncom januára vymenoval Kľujeva za nového šéfa svojej prezidentskej kancelárie. Obávaný expredseda národnej Rady bezpečnosti bol označovaný za zástancu tvrdej línie a podľa opozičných médií stál za tvrdým útokom polície na demonštrantov ešte z konca novembra, čo bol počiatok neskorších násilných nepokojov.

Kľjujev, ktorý v minulosti pôsobil aj ako vicepremiér, pochádza z východoukrajinskej Doneckej oblasti, rodného kraja samotného exprezidenta. Jeho majetok sa odhaduje na viac ako 200 miliónov dolárov.

Z parlamentu odstránili červenú hviezdu

Z ukrajinského parlamentu odstránili päťcípu červenú hviezdu s cieľom vymazať ďalší symbol sovietskeho dedičstva. Oleh Tyahnibok, líder nacionalistickej strany Svoboda, tento krok oznámil poslancom v utorok. V uplynulých týždňoch na Ukrajine ľudia postŕhali už niekoľko sôch lídra boľševikov Lenina, čo sa vo všeobecnosti považuje za odraz narastajúcich nacionalistických nálad v bývalej sovietskej republike.

Moskva sa obáva, že by to mohlo byť zlou predzvesťou pre veľkú ruskú menšinu na Ukrajine. Ministerstvo zahraničia v Moskve v utorok uviedlo, že si pozorne preštuduje návrh zákona, na základe ktorého by ruština už nebola na Ukrajine oficiálnym jazykom. Momentálne je uznaná za oficiálny jazyk v regiónoch, kde je viac ako desať percent rusky hovoriaceho obyvateľstva. Takých regiónov je menej než polovica.
Informácie priniesla ruská agentúra Ria Novosti.

Video: Ukrajinci bez dychu, toto skrývala rezidencia prezidenta Janukovyča

Europarlament stíchol na počesť obetí Ukrajiny

Poslanci Európskeho parlamentu si v utorok na návrh svojho predsedu Matina Schulza minútou ticha uctili obete násilných demonštrácií na Ukrajine. EP tým chcel "vzdať hold oddanosti ukrajinského ľudu myšlienkam demokracie a spravodlivosti," uviedol Schulz.

Pred Ukrajinou teraz podľa neho stoja kľúčové výzvy, medzi ktoré zaradil najmä "zaistenie národného zmierenia a politickej stability".

Schulz zároveň ocenil prepustenie expremiérky Julije Tymošenkovej z väzenia a vypísanie nových prezidentských volieb naplánovaných na 25. mája.

 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

DNES - 9:12Zahraničné

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 6:18Zahraničné

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany.