• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

  • 11:33 26.04.2024
  • Budapešť
Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC). S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Trumpovo videoposolstvo bolo podľa servera kratšie než to vlaňajšie, trvalo iba poldruha minúty. „Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín, pretože isté hrozivé sily nám chcú vziať našu kultúru, suverenitu a náš spôsob života,“ podčiarkol bývalý prezident, ktorý hovoril aj o tom, že bol hrdý na to, ako vo funkcii prezidenta spolupracoval s Orbánom, ktorého považuje za skvelého človeka.

Trump zdôraznil, že on i maďarský premiér úspešne bojovali proti nelegálnemu prisťahovalectvu a navyše obaja vytvorili pracovné miesta a chránili kultúru svojej krajiny.

Pokiaľ zostaneme verní svojim zásadám a odvážni pri obrane našich hodnôt, my konzervatívci vyhráme boj na obranu našej civilizácie pred komunistami, marxistami a fašistami,“ uzavrel Trump.

Orbán vo štvrtok v prvý deň dvojdňového podujatia poznamenal, že Maďarsko má v medzinárodnej politike váhu aj napriek tomu, že je malou krajinou. „Je v nás niečo príťažlivé, exotické. Možno jazyk, ktorému nikto nerozumie,“ dodal s tým, že Maďarsko zostáva konzervatívnym ostrovom v progresívno-liberálnom oceáne.

Na programe podujatia figurujú vystúpenia predsedu holandskej nacionalistickej Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa, bývalého šéfa Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabricea Leggeriho, bývalého predsedu vlády Slovinska Janeza Janšu, senátora štátu Oklahoma Markwayneho Mullina, bývalého amerického republikánskeho prezidentského kandidáta Ricka Santoruma, vodcu nacionálno-konzervatívnej strany Vox v Španielsku Santiaga Abascala, bývalého poľského premiéra Mateusza Morawieckého či expremiéra Austrálie Tonyho Abbotta.

Pravicovú politickú konferenciu CPAC usporadúva každoročne od roku 1974 Americká konzervatívna únia (ACU). V takmer polstoročnej histórii sa z nej stalo podujatie, ktoré mobilizuje desaťtisíce konzervatívcov. V Európe sa prvýkrát uskutočnila v roku 2022 v Budapešti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

VČERA - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

VČERA - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

VČERA - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.