Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.
Určite ste už počuli o dôležitosti vitamínu C alebo D a viete, že je potrebné si ich dopĺňať pre celkové zdravie. Vedeli ste však, že existuje skupina vitamínov K, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a srdca?
Vitamín K je dôležitý pre prevenciu vzniku krvných zrazenín, udržiavanie pevných kostí a ochranu srdca a ciev. Dietologička Jennifer Pallianová pre DailyMail.com uviedla, že vitamín K je dôležitý vo všetkých fázach života.
Existujú dva hlavné typy týchto druhov vitamínov: vitamín K1 a vitamín K2. Existuje aj tretí typ, vitamín K3, ale ten je syntetický a môže byť škodlivý najmä pre deti. „Keďže vitamíny K1 a K2 sa v tele využívajú odlišne, potrebujeme oba,“ povedala Pallianová.
Dôležitosť vitamínov K1 a K2
Vitamín K1 pomáha najmä pri zrážaní krvi a ukladá sa v pečeni. Pallianová vysvetlila, že bábätká často dostávajú pri narodení dávku K1, aby sa predišlo nebezpečnému krvácaniu, pretože po narodení majú veľmi nízke hladiny. U dospelých sa dostatok vitamínu K1 zo zeleniny spája s lepšími fyzickými funkciami a menším počtom zranení pri pádoch.
Na druhej strane, vitamín K2 zohráva osobitnú úlohu pri zdraví kostí a srdca. „Pomáha presúvať vápnik do kostí a z tepien, kam nepatrí,“ povedal Pallianová. Vysvetlila, že vitamín K2 aktivuje dva kľúčové proteíny v tele: osteokalcín dôležitý pre kosti a matrix Gla proteín (MGP) dôležitý pre cievy. Bolo preukázané, že vitamín K2 pomáha spomaľovať úbytok kostnej hmoty a znižovať počet zlomenín. Skúma sa aj jeho účinok na prevenciu kôrnatenia tepien a rôznych srdcových problémov.
Ak si nie ste istí, či máte dostatok vitamínu K, ukazovateľom môže byť vaša strava a imunitný systém. Deficit vitamínu K sa často objavuje pri nedostatočnom príjme strave, pri nízkotučných diétach, pri malabsorpcii, napríklad v dôsledku celiakie, alebo pri dlhodobom užívaní antibiotík. Internista Michael Aziz uviedol: “Nízke hladiny môžu viesť k silnému menštruačnému krvácaniu, oneskorenej zrážanlivosti krvi, osteopénii a osteoporóze a k odvápňovaniu tepien a tkanív.”
Potravinové zdroje vitamínu K
Dobrou správou je, že je ľahké získať dostatok vitamínu K zo zeleniny. Na zabezpečenie dostatočného príjmu vitamínu K1 je vhodné konzumovať listovú zeleninu, ako je kapusta, špenát, brokolica, kel a šalát. Dobrým zdrojom je aj mäta, petržlen a morské riasy.
Na doplnenie vitamínu K2 je vhodné konzumovať fermentované potraviny, vyzreté syry, kyslú kapustu, vaječné žĺtky, pečeň a mäso. “Niektorým ľuďom môžu prospievať doplnky stravy, najmä starším ľuďom alebo tým, ktorým hrozia problémy s kosťami alebo srdcom,” dodala Pallianová.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.