Tieto nápoje radšej nepite, zvyšujú riziko rakoviny úst

Štúdia ukázala šokujúce následky nápojov, ktoré pijú milióny ľudí po celom svete.
Šokujúca štúdia publikovaná v časopise JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery zistila, že vypitie len jednej plechovky sladkého nápoja denne môže päťnásobne zvýšiť riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny.
Vedci, ktorí skúmali údaje od viac ako 160 000 žien, zistili, že tie, ktoré často konzumovali nápoje sladené cukrom, boli vystavené oveľa väčšiemu riziku vzniku tohto ochorenia ako tie, ktoré vypili menej ako jednu plechovku za mesiac.
Podľa nich by tento výsledok mohol čiastočne vysvetľovať veľký nárast počtu prípadov rakoviny ústnej dutiny, najmä u žien, hoci na vyvodenie jednoznačných záverov je potrebný ďalší výskum.
Ženy v prieskumoch, ktoré sa konali každé štyri roky, uvádzali, koľko sladených nápojov mesačne skonzumovali. Potom vedci porovnali tento príjem s prípadnými diagnózami rakoviny ústnej dutiny, pričom počas 30 rokov trvania štúdie zaznamenali 124 prípadov.
Analýza odhalila, že u žien, ktoré uviedli, že konzumujú jeden alebo viac sladkých nápojov denne, bola 4,87-krát vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst v porovnaní s tými, ktoré vypili menej ako jeden nápoj mesačne.
Toto zvýšené riziko pretrvávalo aj u žien, ktoré nefajčili a nepili pravidelne alkohol, pričom o oboch je známe, že zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst. Celkovo približne 20 000 žien v štúdii uviedlo, že denne vypije viac ako jeden sladký nápoj.
Príjem diétnych nápojov, ktoré obsahujú alternatívy cukru, ako sú umelé sladidlá, sa v analýze nezohľadňoval. Vedci uviedli, že to, ako presne môžu nápoje vyvolávať rakovinu úst, zostáva nejasné a je to oblasť, ktorá si vyžaduje ďalší výskum.
Naznačili však, že jedným z možných vysvetlení by mohli byť faktory ako kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Dodali, že tento sirup spolu s ďalšími cukrami môže tiež narúšať zhromažďovanie baktérií v ústach, čo môže vyvolať zápal a zmeny v bunkách, ktoré sa môžu stať rakovinovými.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.