Deti, ktoré jedia ryby, sú milšie a majú lepšie sociálne zručnosti

Lekári odhalili ideálne množstvo rýb, ktoré by mali deti konzumovať.
Štúdia, ktorá dlhodobo sledovala anglické deti, ukázala, že konzumácia rýb mohla zlepšiť ich sociálne zručnosti. Vedci z Bristolskej univerzity uviedli, že ryby a morské plody sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, selénu a jódu, o ktorých je známe, že zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji mozgu a kognitívnych funkcií. Zo zistení uverejnených v časopise European Journal of Nutrition vyplynulo, že deti, ktoré nejedli ryby, častejšie vykazovali „suboptimálne prosociálne správanie“. Prosociálne správanie zahŕňa priateľské interakcie, altruizmus a zdieľanie vecí.
Ideálne sú dve porcie rýb týždenne
Podľa britských lekárov by deti mali konzumovať aspoň dve porcie rýb týždenne, vrátane jednej porcie mastnej ryby - napríklad lososa, makrely alebo sardinky. Rodičom odporúčajú, aby deťom dávali aspoň jednu porciu mastných rýb týždenne, ale keďže mastné ryby môžu obsahovať nízke hladiny škodlivých látok, ktoré sa môžu hromadiť v tele, chlapci by nemali mať viac ako štyri porcie mastných rýb týždenne a dievčatá nie viac ako dve porcie týždenne. Autorka štúdie Caroline Taylorová uviedla:
„Naše predchádzajúce štúdie ukázali, že konzumácia rýb počas tehotenstva v Spojenom kráľovstve môže mať pozitívny vplyv na vývoj dieťaťa. To sa zistilo aj v krajinách, kde je príjem rýb vyšší ako u nás, takže podpora konzumácie rýb má pravdepodobne pozitívny vplyv na vývoj detí. Naše dôkazy, ktoré spájajú konzumáciu rýb u detí s najlepším vývojom správania, sú jednoznačné a preto rodičom dôrazne odporúčame, aby deťom poskytovali aspoň dve porcie rýb týždenne.“
Štúdia zistila, že 7,2 % detí nejedlo žiadnu rybu každý týždeň, 63,9 % konzumovalo jednu až 190 gramov rýb týždenne a 28,9 % konzumovalo viac ako 190 gramov rýb každý týždeň - alebo viac ako dve porcie. Polotovary, ako sú rybie prsty alebo podobné výrobky obaľované v strúhanke, tvorili 46 % z celkového priemerného príjmu morských plodov.
Vo veku siedmich rokov mali deti, ktoré nekonzumovali žiadne ryby, v porovnaní s deťmi, ktoré každý týždeň zjedli aspoň 190 gramov rýb, o 35 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú vykazovať „suboptimálne prosociálne správanie“. U deväťročných detí sa tento podiel zvýšil na 43 %. Taylorová dodala: „Dúfame, že tieto výsledky výskumu poskytnú rodičom vedomosti, aby svojim deťom umožnili čo najlepší štart do života.“

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.