• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
25°Bratislava

Skrytá nástraha bezlepkových výrobkov: O tomto ich účinku ste vedeli?

  • 20:34 21.02.2025
  • Bratislava
Skrytá nástraha bezlepkových výrobkov: O tomto ich účinku ste vedeli?

Rozdiel medzi bezlepkovými výrobkami a zvyškom potravín sa skrýva nielen v zložení a cene.

Lepok si v uplynulých rokoch vyslúžil neslávnu povesť „ničiteľa zdravia“, hoci k potravinám bez jeho obsahu čoraz častejšie vzhliadajú aj ľudia, ktorých telá ho inak dobre tolerujú. Mnohí majú za to, že bezlepkové potraviny pomáhajú rýchlejšie schudnúť alebo sú celkovo zdravšie.

Tento mýtus však vyvracia štúdia publikovaná v žurnále Plant Foods for Human Nutrition, pričom tvrdí, že bezlepkové potraviny môžu v skutočnosti prispieť k priberaniu na váhe.

Nabité cukrom a kalóriami

Okrem toho, že bezlepkové potraviny neobsahujú žiaden lepok, sú tiež podľa vedcov často ochudobnené o základné živiny ako vláknina a bielkoviny. To však nie je všetko – zákazníci si pri ich kúpe priplácajú aj za vyšší obsah cukru a kalórií.

O tom, že z bezlepkových potravín sa viac priberá, svedčia aj dve ďalšie štúdie. Tá prvá z roku 2012 dokazuje, že po prechode na bezlepkovú stravu stúpa priemerné BMI celiatikov o 0,6 bodu. Druhá z roku 2021 zas poukazuje na to, že v priebehu dvoch rokov dochádza k priberaniu u 81 percent pacientov prechádzajúcich na bezlepkovú stravu.

Je na vine spôsob výroby?

Nedostatok vlákniny, bielkovín a esenciálnych živín je podľa profesora molekulárneho šľachtenia na Clemson University (Južná Karolína) Sachina Rustgia výsledkom výrobného procesu bezlepkových potravín.

„Výrobcovia často nahrádzajú živiny prídavkami, ale pridanie vlákniny počas spracovania môže spomaliť trávenie bielkovín.“

Keďže väčšina bezlepkových potravín neobsahuje pšenicu, jačmeň, ovos a raž, podľa Rustgia tiež prichádzajú o bohaté zásoby nerozpustnej vlákniny arabinoxylánu, ktorá podporuje peristaltiku čriev a zabraňuje vzniku zápchy.

Experti sa preto zhodujú na závere, že po bezlepkových potravinách by mali siahať len ľudia, ktorým bola takáto strava predpísaná zo zdravotných dôvodov.

Zdroj: Info.sk, DP, springer.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.