• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
25°Bratislava

Nenápadný varovný znak predčasnej smrti: Toto si všímajte pri jedle

  • 7:11 18.02.2025
  • Svet
Nenápadný varovný znak predčasnej smrti: Toto si všímajte pri jedle

Počas konzumácie jedla sa môže prejaviť nenápadný varovný signál, že vám hrozí predčasná smrť.

Ak viac nedokážete rozoznať chuť u kyslých cukríkov, alebo sa vám všetko zdá málo slané, môžete byť vystavení vyššiemu riziku predčasnej smrti.

Štúdia publikovaná v časopise JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery analyzovala 7 340 Američanov starších ako 40 rokov, ktorí stratili určité chute. Zistilo sa, že mali o 47 % vyššie riziko predčasného úmrtia ako ľudia, ktorí si zachovali vnímanie chute.

Výsledky ukázali, že ženy boli ohrozené viac ako muži. Ženy, ktoré uviedli stratu chuti na začiatku alebo v polovici života, mali o 56 % vyššiu pravdepodobnosť predčasnej smrti ako tie, ktoré neuviedli žiadnu zmenu. U mužov, ktorí mali zmenu chuti, bolo riziko predčasného úmrtia o 34 percent vyššie.

Tí, ktorí prestali cítiť kyslosť a slanosť, sú najviac ohrození

Hoci štúdia nešpecifikovala vek, ktorý sa považuje za predčasnú smrť, priemerná dĺžka života v Amerike je 77 rokov. Výskumníci zistili, že najviac ohrození boli tí, u ktorých dochádzalo k čoraz väčšiemu úbytku slanej a kyslej chuti, pričom celkové riziko bolo vyššie približne o 50 percent.

V štúdii sa uvádza, že strata chuti sama o sebe nespôsobuje smrť, ale môže byť varovným signálom vážneho základného ochorenia, ktoré by mohlo viesť k skoršej smrti.

Predchádzajúce štúdie označili zhoršený zmysel pre chuť, ktorý postihuje približne 20 % ľudí vo veku 40 rokov a viac, ako indikátor Alzheimerovej choroby a vysokého krvného tlaku. V štúdii vedci uviedli:

„Tieto zistenia naznačujú, že subjektívne vnímanie straty chuti môže slúžiť ako jednoduchý a cenný ukazovateľ na skríning vysoko rizikových skupín obyvateľstva v klinickej a zdravotníckej praxi.“

Chuť je riadená chemickými reakciami s chuťovými receptormi na jazyku a tiež reakciami na potraviny z buniek v nose alebo čuchovom systéme. Chuť môžu ovplyvniť faktory, ako sú prechladnutie alebo chrípka, infekcie prínosových dutín, alergie, úrazy hlavy, hormonálne zmeny, fajčenie a nedostatok živín, napríklad zinku a vitamínu B12.

Tisíce účastníkov v štúdii boli sledovaní takmer desať rokov a vedci sa ich pýtali na ich zmysel pre chuť. V priebehu rokov sa účastníkov v podrobnom dotazníku tiež pýtali, či sa ich čuch a schopnosť vnímať slanosť, kyslosť, sladkosť a horkosť zlepšila, zhoršila alebo sa nezmenila v porovnaní s ich vekom 25 rokov.

Počas 10-ročného obdobia štúdie zomrelo 1 011 ľudí, čo naznačuje, že typická miera predčasných úmrtí bola približne jedna zo siedmich osôb.

Strata chuti núti ľudí viac soliť a cukriť

Štúdia ďalej odhalila, že strata chuti môže mať negatívny vplyv aj na stravovacie návyky. Osoby, ktoré nie sú schopné cítiť chuť soli, môžu nakoniec konzumovať viac slaných jedál a byť náchylnejšie na vysoký krvný tlak.

Osoby s obmedzeným zmyslom pre sladké môžu zvýšiť príjem sladkostí a pridaných cukrov, čo môže viesť k metabolickým poruchám, ako je cukrovka 2. typu.

Výskumníci tiež zistili, že u ľudí, ktorí stratili zmysel pre chuť, ale stále mali dobrý čuch, sa zvýšilo riziko úmrtia. Autori tiež poznamenali, že v snahe kompenzovať nedostatok určitej chuti môže zvýšený príjem čohokoľvek s tým spojeného spôsobiť neurodegeneratívne ochorenia, ako je Alzheimerova choroba a kardiovaskulárne ochorenia.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, newsweek.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.