Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Vedci varovali, že u detí, ktoré žijú nezdravo, sa zdravie srdca začína zhoršovať už vo veku 10 rokov. V dospelosti sú tak vystavené riziku smrteľných infarktov a mŕtvice. Kardiovaskulárne ochorenia sú väčšinou spôsobené faktormi životného štýlu, ako sú obezita, zlá strava, fajčenie a nedostatok pohybu.
Výskumníci z Harvard Pilgrim Health Care Institute teraz určili rozhodujúce vekové obdobie, v ktorom sa možno pred týmito faktormi chrániť. V štúdii uverejnenej v časopise JAMA Cardiology vedci skúmali zdravotné údaje viac ako 1 500 detí vo veku od 3 do 16 rokov z Massachusetts.
Tím hodnotil stravu každého dieťaťa, fyzickú aktivitu, dĺžku spánku, index telesnej hmotnosti (BMI), krvný tlak a vystavenie fajčeniu, napríklad pasívnemu fajčeniu, ktoré tiež môže zvyšovať riziko srdcových ochorení. Vedci skúmali aj hladinu cukru a cholesterolu v krvi detí medzi 6. a 10. rokom a na začiatku dospievania medzi 11. a 16. rokom.
Na základe týchto údajov vypočítali skóre zdravia srdca, ktoré údajne poukazuje na riziko infarktu u dieťaťa v neskoršom veku. Zistili, že skóre kardiovaskulárneho zdravia sa začína zhoršovať približne vo veku 10 rokov vo všetkých demografických skupinách, ktoré sa zle stravujú a málo cvičia. Vedci vyslovili teóriu, že 10 rokov môže byť rozhodujúcim vekom, pretože práve v tomto období mali deti v štúdii tendenciu sa menej zdravo stravovať a horšie spať.
Dostatok pohybu a zdravá strava na prevenciu obezity, najmä v období od polovice detstva do začiatku dospievania, by mohli pomôcť posilniť zdravie srdcovo-cievneho systému. Kardiovaskulárne ochorenia sa zvyčajne spájajú s hromadením tukových usadenín vo vnútri tepien, čo zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín a infarktu. Veľká nadváha, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu sú rizikové faktory tohto ochorenia.
Odborníci z Cambridgeskej univerzity zistili, že vysoký alebo kolísavý cholesterol v detstve zvyšuje riziko aterosklerózy. Ide o zúženie tepien v dôsledku nahromadenia tukových usadenín v priebehu času, ktoré spôsobuje upchatie prívodu krvi a vyvoláva potenciálne smrteľné infarkty a mŕtvice.
V rámci štúdie tím z Cambridgeu kŕmil dve skupiny myší stravou bohatou na tuky, ktorá, ako je známe, zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu, a to buď prerušovane, alebo nepretržite. Vedci, ktorí svoje zistenia publikovali v časopise Nature, potom analyzovali údaje zo štúdie Cardiovascular Risk in Young Finns Study - dlhodobej štúdie sledujúcej srdcové riziká od detstva až po dospelosť.
Viac ako 2 000 ľuďom, ktorí sa do štúdie zapojili v 80. rokoch minulého storočia vo veku od 3 do 12 rokov, urobili ultrazvukové vyšetrenie krčných tepien - hlavných ciev, ktoré zásobujú krvou srdce a mozog - vo veku približne 30 rokov a potom opäť približne v 50 rokoch. Analýza tímu ukázala, že tí, ktorí mali v detstve vysokú hladinu cholesterolu, mali väčšiu pravdepodobnosť, že sa im v tepnách nahromadí najviac plaku.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.