Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Kachle na drevo a krby sú populárny spôsob vykurovania domácností. Účinne udržia váš domov v teple a pôsobia mimoriadne príjemne počas zimných mesiacov.
Výskum však ukázal, že kachle na drevo a krby môžu zvyšovať riziko rakoviny pľúc, pretože sú zdrojom toxických častíc PM2,5. Po otvorení dvierok a nakladaní dreva sa tieto častice dostanú do interiéru a sú príliš malé na to, aby ich odfiltroval náš nos a pľúca.
V jednej metaanalýze, ktorá zahŕňala 17 samostatných štúdií, sa zistilo, že vystavenie časticiam PM2,5 zvyšuje riziko rakoviny pľúc o osem percent a úmrtia na toto ochorenie o 11 percent.
V minulom roku sa v jednej americkej štúdii tiež zistilo, že používanie interiérových kachlí alebo krbu zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc u žien o 43 percent v porovnaní s tými, ktoré ich nepoužívajú.
Výskumníci, ktorí sledovali viac ako 50 000 Američanov, tiež zistili, že u ľudí, ktorí používali krb na drevo viac ako 30 dní v roku, sa riziko vzniku rakoviny pľúc zvýšilo o 68 percent.
Suril Mehta, spoluautor štúdie a vedec z amerického Národného inštitútu pre environmentálne zdravotníctvo, uviedol:
„Naša štúdia poskytuje dôkazy o tom, že aj príležitostné spaľovanie dreva v interiéri z kachlí a krbov môže prispieť k vzniku rakoviny pľúc v populáciách, kde spaľovanie dreva v interiéri nie je dominantným zdrojom paliva na varenie alebo vykurovanie v domácnosti."
Rakovina pľúc je notoricky známa tým, že sa ťažko diagnostikuje a často k tomu dôjde neskoro, keď sa ťažšie lieči. Podľa údajov zabíja štyroch z piatich pacientov do piatich rokov.
Menej ako 10 % ľudí prežije ochorenie desať rokov alebo dlhšie. U žien vo veku 35 až 54 rokov sa rakovina pľúc diagnostikuje častejšie ako u mužov v rovnakej vekovej skupine.
Toxíny vznikajúce pri spaľovaní dreva sa už dlho spájajú s celým radom pľúcnych a srdcových problémov vrátane astmy a spomaleného vývoja pľúc u detí.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.