Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Pri rozhodovaní o podobe každodenného jedálnička je zelenina vždy jedna z najzdravších možností. Po čom siahnuť, ak si chcete vybrať ten najzdravší druh?
Na túto otázku odpovedá rebríček amerických Centier pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC), v ktorom vedci hľadali najvýživnejší druh zeleniny. Prvé miesto s prehľadom obsadila potočnica.
Foto: cdc.gov/Shutterstock.com
Úspech zožala aj čínska kapusta, ktorá sa umiestnila na druhom mieste rebríčka, a za ňou mangold, repné listy a špenát. Všetky z týchto zelenín obsahujú 17 kľúčových živín vrátane draslíka, vlákniny, bielkovín či vápnika.
Spodné priečky rebríčka obsadili žlté a oranžové typy zeleniny ako mrkva, paradajky a sladké zemiaky spolu s cesnakom a citrusmi.
6 dôvodov, prečo je potočnica taká zdravá
1. Veľa živín, málo kalórií
V odporúčaných troch šálkach potočnice denne je obsiahnutých až 50 percent z odporúčanej dennej dávky vitamínov C, A a K. Rastlina okrem toho obsahuje množstvo horčíka, vápnika a draslíka, a to všetko pri minimálnom počte kalórií, vďaka čomu sa nemusíte báť, že z nej priberiete.
2. Podporuje zdravie srdca
V potočnici sa ďalej nachádzajú zdravé antioxidanty, ktoré redukujú zápal a oxidačný stres v tele, čo sú dva známe faktory prispievajúce k ochoreniam srdca. Zdravie srdca okrem toho posilňuje aj betakarotén, luteín a zeaxantín obsiahnutý v potočnici. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny tiež pomáha znižovať vysoký tlak.
3. Znižuje riziko rakoviny
Potočnicu môžete servírovať napríklad v šaláte alebo ako prílohu k jedlám; Foto: kochabamba/Shutterstock.com
V potočnici možno nájsť aj silné glukozinoláty, ktoré spomaľujú rast rakovinových buniek. Tieto látky sa v tele premieňajú na izotiokyanáty, ktoré majú takisto protirakovinové účinky. Výskumy naznačujú, že potočnica najúčinnejšie chráni pred vznikom rakoviny pľúc a tráviacich orgánov.
4. Podporuje hormonálnu rovnováhu
Vysoká hladina vitamínu B, vápnika a horčíka v potočnici podporuje rovnováhu neurotransmiterov, zdravú odpoveď na stres a funkciu metabolizmu, takže celkovo pomáha aj hormonálnej rovnováhe.
5. Detox pečene
Ďalšou zložkou potočnice je síra, ktorá podporuje prirodzený detox pečene a odstraňovanie toxínov z tela.
6. Rozžiarená pokožka
Potočnica v neposlednom rade podporuje zdravie pokožky, k čomu pomáhajú aj antioxidanty, betakarotén a luteín. Dôležitý je v tomto prípade najmä vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.