Tento druh kávy súvisí s rakovinou

Niektoré druhy kávy sú viac aj menej prospešné pre zdravie.
Odborníci varujú, že nadmerné pitie instantnej kávy môže zvýšiť riziko niektorých druhov rakoviny. Obľúbený nápoj s obsahom kofeínu totiž obsahuje dvakrát viac akrylamidu ako mletá káva. Akrylamid je chemická látka, ktorá vzniká pri varení potravín vrátane kávových zŕn pri vysokých teplotách.
V rozpustnej káve je väčšie množstvo karcinogénnej látky
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) ju označila za ľudský karcinogén, čo znamená, že existujú dôkazy, že táto chemická látka môže u ľudí spôsobiť rakovinu. Laboratórne testy odhalili, že akrylamid v potrave spôsobuje u zvierat rakovinu pľúc a reprodukčných orgánov, a vedci sa zhodujú, že má potenciál spôsobiť rakovinu aj u ľudí.
Poľská štúdia z roku 2013, v ktorej sa analyzovalo 42 vzoriek kávy vrátane desiatich instantných káv, odhalila, že instantná káva obsahuje dvojnásobné množstvo akrylamidu ako čerstvo namletá káva.
Podľa výskumníkov z McGillovej univerzity v Kanade by ste však museli vypiť približne desať šálok instantnej kávy denne, aby bol pre vás príjem akrylamidu problémom.
Rozpustná káva však obsahuje viac antioxidantov
Foto: Paco Romero/Shutterstock.com
Hoci instantná káva obsahuje akrylamid, má aj viac antioxidantov ako mletá káva, ktoré chránia pred poškodením buniek. Doktor Pál Maurovich-Horvat zo Semmelweisovej univerzity v Budapešti pre The Telegraph uviedol, že instantná káva obsahuje melanoidíny. Ide o antioxidanty, ktoré zvyšujú rozmanitosť baktérií v črevách, čo môže tiež pomôcť chrániť pred chorobami.
Filtrovaná káva a espresso sa však považujú za jedny z najzdravších foriem kávy. Zistilo sa, že filtrovaná káva, ktorá sa pripravuje lúhovaním mletých kávových zŕn v horúcej vode cez papierový alebo kovový filter, prispieva k nižšiemu výskytu ochorení tepien, čo je najčastejšia príčina srdcových infarktov.
Tvrdia to nórski vedci, ktorí počas dvoch desaťročí skúmali kávové návyky 500 000 ľudí a zistili, že pitie štyroch šálok filtrovanej kávy denne vám pomôže získať tieto výhody pre zdravie srdca.
Káva pomáha aj pri prevencii Alzheimerovej choroby
Espresso, cappuccino, latte a flat white, sú tiež druhy kávy prospešné pre náš mozog a spájajú sa so zníženým rizikom Alzheimerovej choroby.
V talianskej štúdii z roku 2023 sa zistilo, že výťažky z espressa po zmiešaní so vzorkami mozgu v Petriho miskách znižujú tvorbu toxického proteínu tau, ktorý zapríčiňuje demenciu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.