Pozor na tieto predmety v kuchyni, patria do koša

Vedci varujú pred pred bežnou pomôckou v kuchyni. Mali by ste ju vyhodiť do koša.
Odborníci odporúčajú ľuďom, aby vyhodili potenciálne škodlivé predmety, ktoré sa nachádzajú v mnohých domácnostiach. Ide o čierne plastové špachtle a iné pomôcky v kuchyni. Štúdia Andrewa Turnera, biochemika z Plymouthskej univerzity, opisuje možné riziká, ktoré sú spojené so známym výrobkom z čierneho plastu.
Turner vysvetlil, že čierne plastové špachtle a iné predmety vyrobené z rovnakého materiálu obsahujú chemikálie, ktoré sa zvyčajne nachádzajú vo vonkajších obaloch, ktoré chránia vnútorné mechanizmy počítačov a televízorov. Keďže optické senzory v recyklačných zariadeniach tento materiál nezachytia, čierno sfarbený plast sa zvyčajne vyradí z domáceho odpadu a nakoniec sa stane súčasťou rôznych výrobkov vrátane špachtlí.
V čiernych plastových produktoch sú nebezpečné chemikálie
Foto: 29lara/Shutterstock.com
Ďalším problémom týkajúcim sa čiernych plastov sú spomaľovače horenia - chemické látky, ktoré znižujú horľavosť výrobkov alebo spomaľujú šírenie ohňa. Tieto chemikálie podľa štúdie môžu z čierneho náčinia migrovať do horúceho oleja na varenie.
Sú tiež známe ako endokrinné disruptory, teda môžu napodobňovať, blokovať alebo zasahovať do hormónov, ktoré sú zodpovedné za určité biologické procesy. Vedecké štúdie ich spájajú so zdravotnými problémami, ako sú ochorenia štítnej žľazy, cukrovka a rakovina.
V jednej štúdii, ktorú v októbri 2024 uverejnili výskumníci z Toxic-Free Future a Vrije Universiteit Amsterdam, sa zistilo, že spomedzi všetkých spotrebiteľských výrobkov, ktoré testovali, mali kuchynské potreby jedny z najvyšších hladín spomaľovačov horenia.
V čiernych obaloch na jedlo boli najvyššie hodnoty spomaľovačov horenia
Foto: Anton Starikov/Shutterstock.com
Podľa odborníkov zákazníci neboli schopní zistiť, ktoré výrobky boli vyrobené z recyklovaného elektronického odpadu. Čierne plastové podnosy na sushi mali v skutočnosti najvyššiu úroveň nehorľavosti zo všetkých predmetov v štúdii.
Vysokú úroveň spomaľovača horenia obsahovali aj detské hračky. Vďaka týmto spomaľovačom horenia na detských hračkách by sa škodlivé chemikálie mohli potenciálne ocitnúť v slinách, prachu a nakoniec aj vo vzduchu.
Väčšina zlúčenín spomaľujúcich horenie v týchto testoch by sa už nemala nachádzať vo viacerých výrobkoch. Brómované spomaľovače horenia uvedené v štúdii boli nedávno odstránené z amerických a európskych výrobkov vrátane elektroniky. Táto chemická látka, známa aj ako BDE-209, bola z výroby stiahnutá dávno pred rokom 2022.
Čierne obaly a náčinie patrí do koša
Podľa odborníkov by sme čierne plastové náčinie nemali recyklovať, ale radšej hodiť do komunálneho odpadu. Platí to aj pre čierne plastové nádoby na jedlo.
Na základe štúdií a skutočnosti, že spomaľovače horenia si nachádzajú cestu späť prostredníctvom recyklácie, by sa tieto chemikálie mohli naďalej dostávať do výrobkov, ako sú čierne kuchynské špachtle a detské hračky. Je preto lepšie nahradiť plastové špachtle čiernej farby oceľovým alebo silikónovým variantom.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.