Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.
Odborníci na rakovinu žiadajú všeobecných lekárov, aby varovali svojich pacientov, nech sa vyhýbajú konzumácii slaniny a klobás vzhľadom na množstvo výskumov, ktoré dokazujú, že spracované mäso môže vyvolať rakovinu hrubého čreva.
Z výskumu vyplýva, že za posledných 30 rokov vzrástol počet mladých ľudí s touto diagnózou na celom svete o 80 %. Vedci naznačili, že za týmto javom je pravdepodobne viacero faktorov - od zvýšeného znečistenia cez rastúcu obezitu až po mikroplasty v pitnej vode.
Odborníci na rakovinu z NYU Langone Health v New Yorku však teraz uviedli, že mladá generácia často prehliada konzumáciu spracovaného mäsa. “Hoci svojim pacientom bežne radím o rizikových faktoroch životného štýlu a stravovania vrátane spracovaného mäsa, nie som si istý, ako často to lekári v praxi konkrétne spomínajú,” povedal doktor Peter S. Liang, výskumník v oblasti rakoviny na NYU pre Medscape Medical News.
Dodal, že odporúčania lekárov sú „jedným z najsilnejších motivačných faktorov v oblasti prevencie zdravia“. Lekári by mali „pokračovať v šírení posolstva“, aby verejnosť znížila spotrebu spracovaného mäsa, ako je šunka, slanina a lahôdkové mäso, povedal doktor Liang.
Súvislosť medzi rakovinou hrubého čreva a stravou s vysokým obsahom spracovaného mäsa sa zistila už dávno. Spracované mäso je z lekárskeho hľadiska definované ako mäso, ktoré bolo upravené metódami, ako je solenie, konzervovanie, fermentácia alebo údenie, aby sa zlepšila jeho chuť alebo konzervácia. Často sa to robí pridaním chemických konzervačných látok, ako sú dusičnany.
Profesorka Ulrike Petersová, zástupkyňa riaditeľa Centra pre rakovinu Freda Hutchinsona v Seattli, vysvetlila, že výskum doteraz spojil tri chemické látky súvisiace s mäsom so zvýšeným rizikom rakoviny čriev. Patrí medzi ne hémové železo, ktoré môže spôsobiť poškodenie čriev, dusičnany a amíny, ktoré vznikajú pri tepelnej úprave mäsa pri vysokých teplotách.
Hoci samotné dusičnany nie sú karcinogénne, tieto zlúčeniny sa v črevách menia na rôzne chemické látky, ktoré potom spôsobujú vznik nádorov. Britská štúdia, do ktorej sa zapojilo pol milióna ľudí, zistila, že u tých, ktorí pravidelne konzumujú spracované mäso, ako je slanina, klobásy a lahôdková šunka, je pravdepodobnosť vzniku rakoviny čreva o 40 % vyššia.
V štúdii z roku 2025, ktorá skúmala viac ako 542 500 žien, sa zistilo, že okrem alkoholu je konzumácia červeného a spracovaného mäsa jediným ďalším stravovacím faktorom, ktorý súvisí s rakovinou hrubého čreva a konečníka.

Účinky kolagénu: Toto sa stalo ľuďom, ktorí jedli tyčinky s kolagénom
Vedci sa pozreli na vplyv tyčiniek s obsahom kolagénu na redukciu hmotnosti.

Kardiológ upozorňuje: 6 vecí, ktoré musíte urobiť predtým, ako vám začne zlyhávať srdce
Lekár odhalil 5 prekvapivých faktorov pre dlhší život.

Pacientka upozorňuje na skrytý príznak rakoviny mozgu: Toto som ignorovala od detstva
Mladá žena ignorovala príznaky celé desaťročie.

Negatívne následky Ozempicu: Štúdia zistila vážne riziká užívania liekov na chudnutie
Populárne lieky na chudnutie majú vážne vedľajšie účinky.

Prelomový objav: Vedci odhalili možnú príčinu rakoviny hrubého čreva u mladých
Výskumníci prispeli k objasneniu nárastu prípadov rakoviny hrubého čreva u ľudí mladších ako 50 rokov.