Zákerná E. coli: V šaláte sa vyskytuje najčastejšie, pozor aj na toto ovocie

Odborníci na potravinovú bezpečnosť radia, na ktoré položky z nákupného zoznamu si treba dať väčší pozor.
Obávaná baktéria Escherichia coli, skrátene E. coli, sa prirodzene nachádza v črevách ľudí aj zvierat. Väčšina jej druhov je neškodných, no niektoré môžu po skonzumovaní vyvolať nepríjemné príznaky ako hnačku, vracanie alebo horúčku.
Nebezpečná baktéria sa často vyskytuje aj na potravinách, pričom podľa odborníkov si pri nákupe treba dať pozor najmä na balenú listovú zeleninu a balené šaláty.
Ako pre NBC News uviedla vedúca Inštitútu pre potravinovú a výživovú bezpečnosť na Univerzite Georgea Washingtona (štát Washington) Barbara Kowalcyková, šaláty, krájanú zeleninu či dokonca krájané ovocie, ktoré o sebe tvrdia, že boli vopred umyté, by sme mali celkom vyškrtnúť z nákupného zoznamu.
Balené šaláty predstavujú najväčšie riziko šírenia E. coli; Foto: EvaStar/Shutterstock.com
Tieto položky podľa Kowalcykovej často obsahujú baktérie, a tak ich treba nahradiť čerstvými kusmi ovocia a zeleniny, ktoré treba pred konzumáciou umyť a osušiť papierovými utierkami.
„Vyhadzujem každý odtrhnutý alebo poškodený list, lebo tak sa do balenia dostávajú baktérie. Väčšinou odtŕham aj vonkajšie listy a vyhadzujem ich.“
Pozor na toto ovocie
Foto: Wongsakorn Napaeng/Shutterstock.com
Kowalcyková sa v obchode vyhýba aj kantalupu, u ktorého je problematická jeho sieťovaná kôra. Na tej sa podľa potravinového odborníka Darina Detwilera zo Severozápadnej univerzity (štát Massachusetts) ľahko zachytávajú baktérie.
„Spomedzi všetkých výrobkov tento patrí k najsmrteľnejším. Kantalup má dokonalé pH a zvonku sa nedá očistiť.“
Riziko podľa Dona Schaffnera z Rutgersovej univerzity v New Jersey predstavuje aj ovocie, ktoré bolo dlhší čas vyložené vonku. Ide aj o krájané ovocie vyložené na kuchynskej linke – hoci sa jeho vonkajší vzhľad nemení, rastú na ňom baktérie.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.