• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Lekár: Zemiakový šalát by som nikdy nejedol, toto je dôvod

  • 19:03 15.10.2024
  • Svet
Lekár: Zemiakový šalát by som nikdy nejedol, toto je dôvod

Gastroenterológovia považujú zemiakový šalát za hrozbu. Pre toto sa mu oblúkom vyhýbajú.

Odborníci z Akadémie zdravotníctva Clevelandu a severného Ohia (AMCNO) vyvolali rozruch po tom, ako na verejnosť preniklo ich video z priznaní, čo by ako lekári nikdy nerobili. V snímke zverejnenej na TikToku sa čerstvý absolvent a lekár z odboru gastroenterológie zhodli, že by nikdy nejedli zemiakový šalát.

Vo videu zaznelo aj niekoľko ďalších odpovedí, pričom mnohí lekári priznávajú, že by si nikdy nesadli na motorku a nejazdili by na snowboarde alebo skateboarde bez prilby. K ďalším odpovediam sa zaradili aj jazda na motorke, ponocovanie kvôli štúdiu a fajčenie.

@academymedcle helmets potato salad #medtok #doctor #medstudent #gastroenterology ♬ Monkeys Spinning Monkeys - dg cria

Riziko zemiakového šalátu

Ako približuje britský denník Daily Mail, napriek tomu, že zemiakový šalát tvorí obľúbenú prílohu k rôznym druhom mäsa, neraz spôsobuje závažné zdravotné problémy. Jeden zo zdravotníkov totiž tvrdí, že táto príloha sa často vyskytuje na zozname jedál prenášajúcich ochorenia.

„Ak ho na viac ako dve hodiny necháte v nebezpečnom teplotnom rozmedzí 40 až 140 stupňov (4 až 60 stupňov Celzia), počet baktérií na ňom rýchlo stúpne,“ informuje zdravotník.

Najnebezpečnejšou zložkou zemiakového šalátu je majonéza; Foto: Catherine Murray/Shutterstock.com

Michiganská štátna univerzita na svojej webovej stránke informuje, že za prenos ochorení môžu baktérie, ktorým sa darí najmä vďaka majonéze. Hoci baktérie neznesú kyslé prostredie, majonéza nie je dostatočne kyslá na to, aby sa im v nej nedarilo.

Pre ochranu šalátu pred baktériami a s nimi súvisiacimi ochoreniami je potrebné dbať najmä na správnu teplotu pri servírovaní a úschove.

„Najjednoduchšie, čo môžete urobiť pre bezpečnosť jedla, je udržiavať ho mimo teplotnej zóny ohrozenia. Uistite sa, že jedlo nie je vyložené viac ako dve hodiny, v prípade vysokých teplôt viac ako hodinu.“

Jedlo je potrebné prikryť, aby sa k nemu nedostali muchy a špina či prach. Vždy pred jedlom je tiež potrebné umyť si ruky vodou a mydlom, dodáva univerzita.

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk, canr.msu.edu, tiktok.com/@academymedcle
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.